De vliegende panters op bres voor vrije meningsuiting

Vr 15 September 2006 15:18 | Frank | 3165 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

AMSTERDAM - Vandaag publiceren filmmaker Eddy Terstall en de cabaretiers Hans Teeuwen en Diederik Ebbinge (De vliegende panters) een manifest dat de vrijheid van meningsuiting opnieuw 'op de politieke agenda' moet krijgen.

De eerste versie schreven de auteurs in een opwelling een half jaar geleden, toen CDA-minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) in het Arabische dagblad Asharq Al-Awsat uithaalde naar 'fundamentele secularisten', die 'zich verbergen achter een façade van tolerantie' om een 'vijandigheid tegen andere culturen en religies' te verspreiden. Zij schreef dit naar aanleiding van de cartoonrellen en zij keerde zich tegen de cartoonisten die het gewaagd hadden Mohammed te bespotten.

Terstall en de zijnen noemen in hun manifest 'het risico bespot te worden' een 'kleine prijs' om te betalen voor de vrijheid waarin in Nederland wordt geleefd. Die eerste, wat scherpe versie bleef liggen, maar toen minister Donner van Justitie (ook CDA) het naar aanleiding van de kruisigingsscène van Madonna openlijk betreurde dat hij geen middelen had om haar concerten hier te verbieden, was de maat vol voor het drietal. Ze vonden in ieder geval dat artikel 1 van de grondwet met de verkiezingen in het vooruitzicht maar weer eens op de agenda moest worden gezet.

CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma noemt het manifest 'schadelijk'. ''Bij de vrijheid van meningsuiting geldt ook een fatsoensnorm: hoe kom je over? Je mág dingen zeggen, maar moet je dat willen? Dat zien de opstellers over het hoofd. Ik vind het ook wrang dat ze opkomen voor de vrijheid van meningsuiting omdat Donner en Van Ardenne volgens hen dingen hebben gezegd die ze niet hadden mogen zeggen. Dat staat haaks op elkaar."

manifest verkorte versie van website Hans Teeuwen

10 september 2006 - Manifest
De politiek moet het recht van kunstenaars om te spotten en te relativeren meer beschermen. Nu doen politici dat nog niet altijd. Dat stelt een groep kunstenaars onder leiding van regisseur Eddy Terstall en de cabaretiers Diederik Ebbinge (Vliegende Panters) en Hans Teeuwen in een manifest. Dat maakten zij zaterdagavond in het NCRV-programma Rondom Tien bekend. In het manifest stellen ze dat "kunstenaars en opiniemakers zich onbelemmerd moeten kunnen uiten.". Alles en iedereen moet "bekritiseerd, gerelativeerd en bespot" kunnen worden, "zonder enig voorbehoud en zonder aanziens des persoons". Artiesten zouden altijd moeten kunnen rekenen op de bescherming van de vrijheid van meningsuiting door de politiek, aldus de groep.

Bron: Het parool / website Hans Teeuwen