Kroes niet gecharmeerd van Microsoft-lobby ambassade VS

Do 28 September 2006 11:01 | Frank | 3358 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Neelie Kroes is allerminst te spreken over het gedrag van Microsoft. De softwaregigant zou zich bij de Amerikaanse regering beklaagd hebben over de aandacht van de Europese Commissaris, waarop deze Kroes via de ambassade in Brussel benaderde. Amerikaanse diplomaten zouden de toezichthoudster verzocht hebben 'wat aardiger' te zijn voor de softwarefabrikant, wat volgens Neelie Kroes ongehoord is. 'Ik vind dat daarmee absoluut geïntervenieerd wordt in een verantwoordelijkheid die wij op dat moment voor onze rekening hadden,' aldus Kroes. Zij is dan ook van mening dat Amerika blindelings partij kiest voor de grootste speler op de markt, wat niet noodzakelijk de meest rechtvaardige gang van zaken is.

Ondanks het feit dat Microsofts juridische afdeling veel groter is dan het aantal manschappen dat Kroes tot haar beschikking heeft, is zij niet van plan haar kruistocht tegen het monopolisme te stoppen. Ze waarschuwde de advocaten uit Redmond dan ook al dat hun bedrijf er maar beter voor kan zorgen dat Vista aan de antitrustwetgeving voldoet. Het contact van de Amerikaanse ambassade zou tot stand gekomen zijn net voordat Microsoft een boete van 280 miljoen euro opgelegd werd, maar daar liet Kroes zich duidelijk niet door manipuleren.

Eerder werd Microsoft al veroordeeld tot een boete van 497 miljoen euro omdat het bedrijf zijn monopoliepositie misbruikte. Afgelopen week werd al bekend dat de mededingingsautoriteiten van de lidstaten van de Europese Unie unaniem ingestemd hadden met een boete tot twee miljoen euro per dag. Uit een donderdag uitgelekte e-mail van Microsoft zou blijken dat de softwaregigant rekening houdt met een boete van 2,5 miljoen dollar per dag.

Bron: Tweakers.net