Mini ozongat boven Nederland

Do 19 Januari 2006 19:04 | Frank | 2446 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DE BILT - Zeer koude lucht zorgt dezer dagen voor een mini ozongat boven Nederland. In de stratosfeer, op 22 kilometer hoogte, is het namelijk rond de -86,8 graden. De extreem lage temperatuur beïnvloedt het chemisch evenwicht in de luchtlagen, meldde het KNMI donderdag.

De ozonlaag beschermt tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Maar veel zorgen hoeven we ons volgens een woordvoerder niet te maken. Het mini ozongat is een heel ander fenomeen dan het gat boven de zuidpool. Het kleine gat bestaat een paar dagen, het ozongat boven de zuidpool een paar maanden.


Het KNMI meet donderdagmiddag met een speciale weerballon hoe koud het daar boven precies is. "Waarschijnlijk is het nog nooit zo koud geweest." Het huidige record staat op -86,1 graden Celsius op 31 januari 1989. Het ozonrecord van Nederland (205 Dobson eenheden op 30 november 1999) zou dus nog gebroken kunnen worden. "Vanmiddag rond 15.00 uur is daar meer duidelijkheid over." Het gebied met de laagste ozonwaarden ligt momenteel boven België.

De lage temperaturen in de stratosfeer (oftewel de ozonlaag, de laag boven de troposfeer waarin wij leven) maken het mogelijk dat zich daar wolken gaan vormen. Zulke wolken worden ook wel parelmoerwolken of Polar Stratospheric Clouds genoemd. Volgens het weerinstituut zijn de wolken maar zelden in Nederland te zien. "Het is echter de vraag of we ze kunnen signaleren. Dat hangt af van de bewolking."
Bron: Nu.nl