Frauderende kloonexpert wil weer aan het werk

Wo 28 Juni 2006 22:39 | Frank | 3196 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
SEOUL - De Zuid-Koreaanse kloonexpert Hwang Woo-suk, die eerder dit jaar in opspraak raakte toen bleek dat hij grote delen van zijn spraakmakende stamcelonderzoek had verzonnen, wil volgende maand weer aan het werk. Dat heeft zijn advocaat woensdag gezegd.

Tegen Hwang loopt nog een rechtszaak. De gevallen wetenschapper werd in mei aangeklaagd wegens fraude en verduistering. Desondanks wil hij aan de slag gaan in een nieuw laboratorium in Seoul, opgezet met privaat geld. Een groot deel van zijn vroegere medewerkers gaat opnieuw voor hem werken.

Hwang gaat zich alleen nog toeleggen op kloononderzoek. De Zuid-Koreaanse regering heeft zijn vergunning om stamcelonderzoek te doen ingetrokken naar aanleiding van het fraudeschandaal. Hij heeft excuses aangeboden maar houdt vol dat een medewerker gegevens heeft vervalst zonder zijn medeweten.

Hwang claimde vorig jaar dat hij er als eerste in was geslaagd menselijke stamcellen te klonen, maar een onderzoekscommissie concludeerde in februari dat hij zijn onderzoeksresultaten had vervalst. Ook zou hij miljoenen aan subsidies hebben verduisterd. Hij verloor zijn baan bij de universiteit van Seoul en werd bovendien onderwerp van een strafrechtelijk onderzoek.
Bron: Het parool