Nieuwszender CNN verdraaid woorden president Iran

Ma 16 Januari 2006 21:39 | Frank | 3733 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
TEHERAN (ANP) - De Amerikaanse nieuwszender CNN mag niet langer werken in Iran. Volgens een regeringswoordvoerder reageert Iran daarmee op de CNN-berichtgeving over een persconferentie die president Ahmadinejad zaterdag gaf.

De tolk van CNN zou daar de woorden van de president hebben verdraaid. Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA zei Ahmadinejad dat Iran het recht op het vreedzame gebruik van kernenergie niet kan worden ontnomen. De CNN-tolk zou daarvan hebben gemaakt dat ,,het gebruik van kernwapens'' een Iraans recht is.

Op de persconferentie herinnerde Ahmadinejad er tevens aan dat Iran een rijke beschaving heeft. Hij stelde dat zo'n culturele en geciviliseerde natie geen nucleaire wapens zou nodig hebben.

Voor het Iraanse studentenpersbureau ISNA stelde het ministerie van Cultuur en Islamitische Leiding dat CNN de ,,professionele ethiek heeft geschonden''. Tot nader bericht mogen journalisten van de Amerikaanse zender niet in Iran werken.

CNN heeft geen medewerkers die permanent in Iran zitten, mede als gevolg van eerdere problemen met de Iraanse autoriteiten. De zender bood maandag bij monde van een woordvoerder excuses aan voor de ,,foute vertaling'' en zei zeer teleurgesteld te zijn over de verbanning door Teheran.
Bron: Planet.nl