Tot 25 euro kopieerheffing op mp3-speler

Zo 13 November 2005 10:52 | Frank | 2178 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
HOOFDDORP - Producenten en importeurs van mp3-spelers krijgen mogelijk al snel te maken met een kopieerheffing die afhankelijk van de opslagcapaciteit varieert van 80 eurocent tot 25 euro. Dat blijkt uit een compromisvoorstel van voorzitter H. Vonhoff van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT).

De kopieerheffing is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor het privékopiëren. De Stichting Thuiskopie die de heffing int, verschilt al tijden van mening met de importeurs en producenten over het principe en het voorgestelde tarief. Maandag vergaderen de partijen over het idee van Vonhoff en komt het wellicht tot een besluit.

Capaciteit

Voor de goedkopere draagbare digitale audiospelers met een beperkte capaciteit gaat volgens het plan een vergoeding van 0,20 eurocent per 32 megabyte gelden, met een maximum van 5 euro per stuk. Voor de duurste exemplaren met meer dan 10 gigabyte opslagmogelijkheid gaat de heffing 8 tot 25 euro bedragen. De populaire muziekspeler iPod van Apple kan zo ineens 25 euro duurder worden.

Eerder lag een plan voor een standaardbedrag van 3,28 euro per gigabyte op tafel. Vonhoff noemt zijn nieuwe voorstel redelijk voor de consument en rechtvaardig voor de rechthebbenden, maar benadrukt dat het gaat om een "denkrichting". Directeur B. Taselaar van de belangenvereniging ICT Office voor IT-bedrijven betitelde het systeem vrijdag als "onwenselijk".

Willekeurig

De tarieven zijn willekeurig vastgesteld, het plan is niet Europees afgestemd en gaat voorbij aan tal van beveiligingsmogelijkheden, stelt Taselaar. Bovendien betwijfelt hij of de vergoedingen wel echt terechtkomen bij de rechthebbenden.

Ook voor de nieuwste generatie videorecorders met een harde schijf gaat volgens het nieuwste plan een vergoeding gelden. De stichting SONT stelt een bedrag van 0,15 eurocent per gigabyte voor. Producent Hitachi maakt al recorders met een opslagvermogen van een terabyte, wat neerkomt op een heffing van 150 euro.

Vonhoff heeft het voorrecht om een besluit op te leggen. Directeur A. Beemsterboer van de Stichting Thuiskopie wilde vrijdag vooruitlopend op de vergadering van maandag niet reageren op het voorstel.

Bron: ANP