CULT? Belgisch kinderbos wordt verplaatst

Ma 30 Januari 2006 13:11 | Frank | 2763 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
BRUSSEL - Het Belgische witte kinderbos, dat in 1996 langs de snelweg E19 tussen Brussel en Antwerpen werd geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Marc Dutroux, zal plaatsmaken voor een witte kinderdreef.

Door de aanleg van de hogesnelheidsspoorlijn (HSL) Amsterdam - Brussel moet het bos verdwijnen. De intiatiefnemer voor het bos, de Vlaamse pater Luc Versteylen, heeft nu toestemming om de bomen over te planten naar een strook langs het Albertkanaal tussen Antwerpen en Kanne bij Maastricht.

In 1996 werden 300.000 bomen geplant, evenveel als het aantal deelnemers aan de Witte Mars door Brussel. De mars was een protest tegen het slechte functioneren van de Belgische justitie en politie in de zaak-Dutroux. In samenwerking met de ouders van Dutroux-slachtoffers organiseert Versteylen op 21 maart om 14.27 uur, bij het begin van de lente, een grote manifestatie om het planten van de bomen langs het kanaal kracht bij te zetten.

Diverse Belgische autoriteiten hebben inmiddels hun medewerking toegezegd aan het verplaatsen van de bomen, waardoor een witte dreef langs het kanaal zal ontstaan. Ook zullen op 21 maart leiders van zeven verschillende religies in België in Kanne op een boot op het kanaal kinderen het beste voor hun toekomst toewensen.

300.000 kinderen
Om het evenement extra gewicht te geven doet de Vlaamse geestelijke een beroep op de circa 300.000 kinderen in België en de Nederlandse grensregio's met de leeftijd van twaalf jaar om zich op 21 maart langs het kanaal te verzamelen. De bedoeling is dat zij in het wit gekleed gaan en een witte vlag dragen om hun jeugdige onschuld te uiten.

„Als een kind twaalf jaar wordt, begint de lente van een leven. Daarom is het symbolisch zo belangrijk om kinderen van twaalf jaar bij de boomplanting te betrekken”, zegt Versteylen.

Bron: Telegraaf