We gooien het op een regeerakkoordje

Do 1 Maart 2007 17:46 | Frank | 2120 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De leider van de SP, Jan Marijnissen, blijft erbij dat hij niet is weggelopen bij de coalitiebesprekingen met CDA en PvdA vorig jaar november. De PvdA, woutertje Bos, zei eerder dat de SP de formatiebesprekingen vrijwillig heeft verlaten en verwees daarbij naar het eindverslag van informateur Rein Jan Hoekstra. Maar volgens Marijnissen wilde het CDA onder geen enkele voorwaarde met zijn partij regeren. Marijnissen constateerde dat de PvdA vervolgens ''bleef zitten''. ''Ze had ook kunnen weglopen.''

De oppositiepartijen zijn wel blij met de uitnodiging van premier Jan Peter Balkenende om constructief samen te werken bij de uitwerking van het nieuwe kabinetsbeleid. De fractieleiders van SP, VVD en GroenLinks maakten dat donderdag duidelijk nadat Balkenende de regeringsverklaring had afgelegd in de Tweede Kamer. Behalve in samenwerking met burgers en maatschappelijke organisaties wil het kabinet ook met de oppositie samenwerken. "Een vruchtbare samenwerking met uw Kamer ligt aan de basis van een beter Nederland", aldus de premier.

Regeringsdeelname
Op de langere termijn blijft de SP streven naar regeringsdeelname. "Die regering met de SP komt er toch", aldus Marijnissen met een verwijzing naar een beroemde uitspraak van de vroegere PvdA-leider Joop den Uyl.

Volgens Tichelaar van de PVDA maakt het kabinet een einde aan het tijdperk van „ikke, ikke, ikke” van het neoliberalisme. Ook de stijl van regeren wordt anders. „Dit is geen kabinet dat het stoer vindt om ruzie te zoeken”. Het legt de nadruk op overleg in plaats van op „spierballen”. Tichelaar gaf toe dat het PvdA–verkiezingsprogramma „niet integraal is opgenomen in het regeerakkoord”. „En toch: dit is ons kabinet”. 

Premier Jan Peter Balkenende heeft donderdag in de regeringsverklaring de oppositiepartijen „nadrukkelijk“ opgeroepen tot „een constructieve dialoog”. Het regeerakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie geeft wel de politieke kaders en de richting aan, maar biedt volop ruimte voor overleg bij de uitwerking, zei de premier in de Tweede Kamer.

Rouvoet Bos Balkenende

Dus ga maar weer naar bed Nederland, de overheid is in control.

Het regeerakkord lezen

Bron: Nu / telegraaf /reformatorisch Dagblad / Trouw