Marxisten en intellectuelen gaan Bolivia regeren

Ma 23 Januari 2006 22:27 | Frank | 2622 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Boliviaanse president Evo Morales heeft maandag marxistisch journalist en voormalig parlementslid Andres Soliz Rada benoemd tot minister van energie. Voormalig activist Abel Mamani kreeg de leiding van het nieuwe ministerie van water. Andere leden van het zestien personen tellende kabinet verdienden hun sporen als vakbondsleider of zijn uit de middenklasse afkomstige intellectuelen. Over het geheel genomen lijkt het kabinet een poging diverse potentiële critici met elkaar te verzoenen.

Morales won het presidentschap op de belofte de bodemschatten van de arme natie onder overheidscontrole te brengen, de corruptie te bestrijden en de eeuwenlange discriminatie van de indiaanse meerderheid te beëindigen. Voordat het kabinet werd beëdigd, herinnerde hij de aankomend ministers aan de hoge verwachtingen die de bevolking heeft en pleitte voor 'nul corruptie, nul bureaucratie'.

De benoeming van Soliz Rada tot minister van energie kan een harde strijd inluiden met de multinationale aardgas- en oliemaatschappijen die in Bolivia actief zijn. Soliz Rada verdedigde als verslaggever fel de Boliviaanse bodemschatten. Als minister krijgt hij de leiding over heronderhandelingen met de multinationals over hun contracten. Als Morales zijn beloften wil nakomen, kan het niet anders dan dat de multinationals grond zullen moeten prijsgeven aan de overheid en de Boliviaanse staatsoliemaatschappij.

Mamani was ooit een radicale actievoerder in de sloppenwijk El Alto, die met gewelddadige straatprotesten twee presidenten ten val bracht. Ook wist hij de uitvoering te verhinderen van een plan van een dochterbedrijf van de Amerikaanse Bechtel Corp. om de watervoorziening te privatiseren.

Voor het eerst in de 180 jaar oude geschiedenis van Bolivia zijn de meeste ministers van inheemse afkomst, onder wie de weinig bekende Aymara-indiaan David Choquehuanca, die tot minister van buitenlandse zaken is benoemd. Een voormalig vakbondsleider, Walter Villaroel, krijgt de leiding over het ministerie van mijnbouw. Het kabinet telt drie vrouwen, onder wie de ook in Bolivia weinig bekende Alicia Munoz, die als nieuwe minister van binnenlandse zaken leiding zal geven aan het inlichtingenwerk, de politie en de narcoticabestrijding.

Morales zei zondag in zijn inauguratierede dat markthervormingen mede schuldig zijn aan de chronische armoede en dat de Boliviaanse bodemschatten sinds de Spaanse verovering door buitenlanders zijn geplunderd. Maar hij herhaalde zijn belofte de eigendomsrechten te respecteren en ging maandag hard aan het werk. Hij kondigde een potentiële overeenkomst met Japan aan over de levering van rietsuiker en broodplant en mogelijke schuldverlichting door Japan en Frankrijk. Met de Venezolaanse president Hugo Chavez ondertekende hij een overeenkomst voor studiebeurzen voor vijfduizend studenten uit de provincie, de levering van 200 duizend vaten dieselolie en de jaarlijkse verkoop van 200 duizend ton Boliviaanse sojabonen.

De Mexicaanse president Vicente Fox zei maandag te hopen dat Morales er in slaagt de armoede in Bolivia, op Haïti na het armste land van het westelijk halfrond, te verlichten. Fox zei dat Mexico al jarenlang aardgas uit Bolivia wil importeren en dat dit nu wellicht mogelijk zal zijn.
Bron: Nieuws.nl