Kamp krijgt toch kruisraketten

woensdag 16 november 2005 19:38 | Frank | 2275 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Minister Kamp van Defensie kan waarschijnlijk toch dertig Tomahawk-kruisraketten aanschaffen. Er komt extra geld beschikbaar, zodat daarnaast ook drie helikopters vervangen kunnen worden.

Het kabinet stemde onlangs in met de aanschaf van de raketten met een nog niet-nucleaire lading, die volgens Kamp nodig zijn voor de bescherming van Nederlandse troepen in het buitenland. 

De CDA-fractie in de Tweede Kamer vond echter dat het geld beter gebruikt kon worden om drie helikopters in Afghanistan te vervangen. 

Niet principieel tegen
Volgens bronnen in Den Haag is er nu een afspraak tussen Kamp en minister Zalm van Financiën om het probleem op te lossen. 

Er komt extra geld voor de vervanging van de twee Chinooks en één Apache-helikopter. Dat zal zo'n 90 miljoen euro kosten.

Daardoor is er voor het CDA geen belemmering meer om in te stemmen met het kabinetsbesluit. De partij is niet principieel tegen kruisraketten, maar stelde dat Kamp elke euro maar één keer kan uitgeven. 

Vandaag en morgen praat de Tweede Kamer over de defensiebegroting. De coalitiegenoten VVD en D66 waren al voor. De linkse opposite is tegen. 

Conventionele springlading
Alleen de Amerikanen en Britten beschikken tot nu toe over Tomahawk-kruisraketten. De wapens hebben een conventionele springlading van ongeveer duizend pond en kunnen een doel op maximaal 1800 kilometer treffen. 

Kamp wil de wapens inzetten op de vier hypermoderne LCF-commandofregatten, die Nederland in de vaart heeft genomen. Zij beschikken over een lanceerinstallatie die kan worden aangepast aan de Tomahawk.


Hier vind je het nieuwsfragment

Bron: (n.o.s.)A.N.P.

 Quote

Statistiek: de wetenschap waarmee verschillende experts met dezelfde cijfers tot heel verschillende conclusies kunnen komen.
Evan Esar (1899-1995), Amerikaans humorist