VS ontwijken vragen over 'Air CIA'

Za 3 December 2005 19:55 | Frank | 2956 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

ROTTERDAM, 3 DEC. Tijdens een bezoek aan Europa zal de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, maandag waarschijnlijk geen opheldering geven over vliegtuigen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA die zonder toestemming zouden zijn geland in Europa.


Dat melden diplomaten aan de vooravond van Rice's bezoek aan Duitsland, de Europese Unie in Brussel en Roemenië. De minister zal ook geen nadere uitleg geven over geruchten over geheime gevangenissen waar de CIA terreurverdachten vast zou houden en met harde hand zou ondervragen.

Eerder deze week verzocht de EU officieel om opheldering van de VS. Uit vrijwel heel Europa komen berichten dat de CIA zonder toestemming en met vliegtuigen die niet herkenbaar zijn als militaire toestellen op Europese vliegvelden landt. Mogelijk worden in die vliegtuigen terreurverdachten vervoerd.

Minister Rice noemde dinsdag tegenover de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Steinmeier, de Europese zorgen ,,gerechtvaardigd'' en zei dat de EU een antwoord van de VS verdiende. Diplomaten zeggen volgens verschillende media dat dit antwoord komende week echter niet zal worden gegeven. Rice zal daarentegen ,,op diplomatieke, doch krachtige wijze'' duidelijk maken dat de VS in het kader van de oorlog tegen terreur inlichtingen moeten verzamelen.

Daarbij blijven de Amerikanen binnen de wet, zo maakte gisteren het Witte Huis opnieuw duidelijk. De VS ,,martelen niet'', zei woordvoerder Scott McClellan, en gaf aan dat als het om mensenrechten gaat ,,er geen grotere leider is dan de VS, en we laten dat zien door mensen verantwoording te laten afleggen als ze de wet overtreden of mensenrechten schenden''.

Bron: NRC Handelsblad