Bush mag afluisteren volgens nieuwe richtlijnen

Vr 29 September 2006 18:00 | Frank | 3531 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdagavond een wetsvoorstel goedgekeurd die de als illegaal bestempelde afluisterpraktijken van de regering-Bush sanctioneert, zij het met de nodige restricties. De president zou de inlichtingencommissies van het Congres op de hoogte moeten stellen en alleen toestemming geven voor afluisteren als hij denkt dat er op korte termijn een aanslag dreigt.


Hij moet het Congres daar achteraf uitleg over geven en de namen bekendmaken van de groepen en personen die zijn afgeluisterd.

Het voorstel werd met 232-191 stemmen aangenomen. Met Congresverkiezingen in het zicht gaven de partijen alvast een voorproefje van de komende verkiezingscampagne. De Republikeinen stelden de stemming voor als een test om te zien of de Democraten terroristen willen bestrijden of 'knuffelen'. De Democraten zeiden dat de oorlog tegen het terrorisme niet mag worden gevoerd ten koste van de burger- en mensenrechten.

In de Senaat zal mogelijk ook een wetsontwerp over afluisteren in stemming worden gebracht voor het Congres aan het eind van de week met reces gaat, maar de twee ontwerpen lopen zo uiteen dat het niet mogelijk zal zijn nog voor de verkiezingen een wet aan te nemen. "Over veertig dagen kunnen we een eind maken aan deze nonsens", zei de Democratische senator Edward Kennedy, verwijzend naar de verkiezingen van 7 november.

Bron: Trouw