Waarop zal ik eens gaan stemmen.

Zo 22 Oktober 2006 19:26 | Frank | 2981 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Iedereen houdt van een democratie. Democratie is nodig. Om vrij te zijn moet je in een democratie leven.

Aan deze stellingen zullen zeer weinig mensen twijfelen en niet zonder reden want vanaf jongs af aan is het zo dat we deze boodschap meekrijgen. Niet alleen is de overheid hiervoor schuldig, wereldwijd is men ervan overtuigd dat democratie gelijk staat aan échte vrijheid. En voor zoveel échte waarheden geldt dat hoe meer mensen iets herhalen (zowel de mensen als de boodschap) hoe meer waar het wordt. Deze herhalingen hoeven deze waarheid niet als direct onderwerp te hebben:

Neem nu bijvoorbeeld de site oneseat.eu (het .eu voorspelt al weinig goeds). Doel van deze site is om het Europees parlement in Brussel te krijgen, dit omdat het belasting betalers 200 millioen Pleuro per jaar kost voor de reiskosten die nu gemaakt worden om van Brussel naar Strasbourg te reizen. In de eerste instantie zal een 'normaal/democratie liefhebbend' mens denken dat dit inderdaad niet klopt en dus tekent deze de petitie. Wat hier gebeurt, is dat onbewust een stukje van je ziel aan het geloof van 'de democratie' verkoopt; je bent oneens met een klein aspect maar het probleem is niet 'de democratie' zelf.

Een ander voorbeeld is de stemwijzer. Deze neem je wanneer je niet zeker bent van wat je wilt gaan stemmen en dus lijkt een quizje op internet vrij onschuldig. Maar ook hier, afgezien van dat je misleid wordt door de quiz, wordt je weer sympathieker naar 'de democratie'. Zelfs als je niks doet met de uitslag ben je het wel eens met het systeem want de test die je nam was slechts bepalend voor een klein aspect van 'de democratie', het systeem zelf wordt niet in twijfel gesteld en dus versterkt de sympathie naar het democratisch geloof.

Stem niet, stem niet, stem niet. Het laatste voorbeeld is het stemmen zelf. Je zegt niet 'ik wil CDA/PVDA/VVD/WILDERS/WHATEVER' maar eerder 'ik ben voor de democratie'. Als je voor een democratie bent, thumbs up! Als je het helemaal te gek vindt dat de meerderheid, hoe groot of hoe klein dan ook, macht over jou en je bezittingen heeft dan moet je vooral gaan stemmen. Maar onthoud gerust het veel gebruikte gezegde op deze site: stemmen in Nederland is als 2 wolven en een schaap die stemmen over wat er op tafel staat vanavond.

 

Bron: vrijspreker