Politie onderzoekt schandaal rond premier Blair

Wo 22 Maart 2006 10:00 | Frank | 3023 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
LONDEN - De Britse politie is een onderzoek begonnen naar vermeend strafbaar gedrag door de Labourpartij van premier Blair. De zaak draait rond het schandaal waarin rijke zakenlieden de partijkas hebben gespekt met miljoenenleningen. In ruil daarvoor heeft Blair vier van de geldschieters voorgedragen om met een adellijke titel toe te treden tot het Hogerhuis.

Dat hebben verscheidene Britse media dinsdagavond bericht. De politie kwam in actie op grond van drie klachten. Een van de klagers is het radicale parlementslid Angus MacNeil van de Scottish National Party. Wie de andere twee zijn is niet bekend. De drie vinden dat Blair en zijn partij een wet uit 1925 hebben overtreden die het verkopen van adellijke titels verbiedt. De wet werd opgesteld na een schandaal rond de toenmalige premier David Lloyd George.


De Labour-partij presenteerde maandag een lijst met de namen van twaalf zakenlieden die de partij bijna 14 miljoen pond hebben geleend. De leningen, verstrekt in de aanloop naar de verkiezingen van vorig jaar, zijn formeel niet illegaal. Politieke partijen hoeven alleen giften publiek te maken. Pikanter in deze zaak is dat Blair de partijtop en ministers niet informeerde over de leningen. De gelden zouden zijn verworven door een persoonlijke medewerker van Blair, Lord Levy.

Overtreding van de wet uit 1925 kent een maximale celstraf van twee jaar en/of een boete van 500 pond. Mocht Labour of wellicht Blair zelf schuldig worden bevonden dan kan dat volgens politiek waarnemers mogelijk uitmonden in een voortijdig vertrek van Blair.

De eerste Britse minister is overigens naar verluidt toch al niet van zins zijn huidige mandaat tot 2009 af te maken. Waarschijnlijk zal hij in 2007 of 2008 de leiding overdragen aan zijn gedoodverfde opvolger Gordon Brown. Blair is sinds 1997 premier van Groot-Brittannië.
Bron: NU.NL