Nieuw paspoort met chip geintroduceerd

Za 26 Augustus 2006 10:15 | Frank | 4979 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De nieuwe 'generatie' elektronische Nederlandse reisdocumenten is zaterdag een feit. Zowel het vernieuwde paspoort als de identiteitskaart wordt geïntroduceerd. Het elektronische paspoort kost ruim acht euro meer dan zijn voorganger. De prijs van de identiteitskaart wordt tot en met volgend jaar niet verhoogd. Het eerste paspoort wordt zaterdag in Amstelveen in ontvangst genomen door minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD).

Voormalig minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold (D66) presenteerde het nieuwe model al op 24 april dit jaar. Met de invoering van de elektronische reisdocumenten voldoet Nederland aan de eisen van de Europese Unie (EU). Op de chip staan alle persoonlijke gegevens van de eigenaar. De chip maakt het mogelijk deze gegevens elektronisch te controleren door ze te vergelijken met de kenmerken van de drager van dat paspoort met de gedrukte gegevens in het paspoort. Zo wordt het moeilijker om te frauderen met een document.


Op een later moment wordt het paspoort ook voorzien van een vingerafdruk. De EU is voor deze verandering nog bezig met het vaststellen van technische specificaties.

Philips is trots dat niet alleen Frankrijk maar al 28 andere landen, waaronder grootheden als Nieuw-Zeeland en Australië, hebben gekozen voor hun SmartMX chip

Bron: Nieuws.nl