De beste sorry's

Di 11 Oktober 2005 00:56 | Frank | 2051 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Minister Bot heeft het wel gezegd of heeft hij het toch niet gezegd. â??De inval in Irak was achteraf misschien niet zo goed.â? Dat zei hij wel, maar hij trok het later weer in. Sorry. Daar hebben we hem weer. Mooi woord.

Sorry.

Bot kan dat woord ook heel beschaafd uitspreken.
â??Zeurie.â?

De man die altijd zo fris de wereld inkijkt. Hoe doet hij dat thuis?

â??Schat, ik hou van je.â? Als blijkt dat mevrouw Bot de boel belazert zegt de politicus: â??Ik trek eerder genoemde zin toch weer in, schat.â?

Soms zegt een minister ineens iets zinnigs en dan blijkt dat niet te mogen. Dan belt Balkenende vanuit het vliegtuig: â??Dat mag je niet zeggen, Bennie, dat vindt Sjors niet leuk. Die heeft net aan de senaat 50 miljard extra gevraagd voor â??zijnâ? oorlog in Irak.â?

Maar wat denk ik? Wat denkt u? Hetzelfde: we zuchten.

Pim Fortuyn was weliswaar de man die deed wat hij zei, maar draaide ook elke dag weer een rondje om zijn as om het anders uit te leggen. In zijn geest graaien de neoconservatieven tegenwoordig lustig uit de ruif met overheidsgelden. De sorryâ??s zijn niet van de lucht. Gonny van Oudenallen zegt sorry, maar kan het niet laten om naar de grote partijen te wijzen. â??Zij hadden me moeten vertellen wat ik met al dat geld moest doen. Je kunt van een kleine partij niet verwachten dat we dat zelf verzinnen.â? De Bakkerboys vegen hun reet af met die bonnetjes. En het CDA beweerde lange tijd maar 350 euro extra aan zichzelf te geven, maar uiteindelijk liep het bedrag een stuk hoger op. Fractievoorzitter Spee zat daarbij knetterhard te liegen. Bij terugkomst in de Raad mocht ze nog iets zeggen tegen haar oud-collegaâ??s. En dat was Sorry.

Sorry.

Het is een stopwoordje geworden. Vandaag keek ik op televisie naar drie CDAâ??ers die bij NOVA aanschoven om commentaar te leveren op de â??sorryâ? van Bot: â??Ach ja, slip of the tonque, een vergissing. Hij zegt zelf sorry. â??En dan vind ik ook: zand erover,â? zei Joop Wijn. Wat hij dus eigenlijk zegt: je mag zeggen wat je wilt, je kunt een dag daarna weer iets anders roepen. â??Zo werkt dat in de politiek.â? Ook dat zei de staatssecretaris.

Wat denk ik?
Wat denkt u?
We zuchten.

Een paar zenders verderop zei Rob Oudkerk, aan tafel bij Barend en van Dorp: â??Sorry is niet genoeg.â? De man die de mooiste sorryâ??s kan uitspreken, brengt dat met elan. Dan zakt zijn hoofd een beetje tussen zijn schouders en opent zijn hand als in een hulpeloos gebaar. Ik heb de Oudkerkiaanse sorry regelmatig gehoord. De één was nog mooier dan de ander. Van de Kut-Marokkaan tot de Tippelzone. Sorry. Met een hele harde, beetje Jiddische â??Sâ??. Je zou bijna medelijden krijgen. Hij maakt er ook een buiging bij als je wilt.

Laatst kwam ik hem ik de wandelgangen tegen. We hadden het over zijn boek dat in november uitkomt.

â??Heb je niet alvast een voorpublicatie voor me.â?
â??Nee, sorry.â?
â??Noem eens wat namen.â?
â??Nee, sorry.â?

Dan lacht hij zijn lach. Dat is de post-sorrylach. Een grijns is het meer.

Bron: partij van de arbeid amsterdam