Iran verbreekt zegels kerncentrale

Di 10 Januari 2006 16:11 | Frank | 2905 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Iran heeft de verzegelingen op nucleaire installaties verbroken, ondanks waarschuwingen van de VS en de EU. Dat heeft het atoomagentschap IAEA bevestigd. Deskundigen verwijderden de verzegelingen van de fabriek voor uraniumverrijking in Natanz onder toezicht van inspecteuren van de IAEA. Het onderzoek was twee jaar geleden stilgelegd.


Het onderzoek is omstreden omdat verrijkt uranium voor kernwapens kan worden gebruikt. Iran heeft tot nog toe steeds volgehouden dat het nucleaire programma alleen voor de energievoorziening is bedoeld.


Opheldering
IAEA-voorzitter Mohammed ElBaradei vroeg het land vorige week om opheldering over de stap.

De Iraanse functionaris voor nucleaire energie Mohammed Saeedi herhaalde vandaag dat het hervatten van het onderzoeksprogramma niet betekent dat Iran ook begint met de productie van verrijkt uranium.

Saeedi benadrukte dat het werk in de centrale onder supervisie van de IAEA plaatsvindt. Met het agentschap zou zijn afgesproken welk onderzoek Iran mag doen in Natanz. De functionaris zei niet om wat voor werk het gaat.

Escalatie
Het is de tweede keer in een half jaar dat Iran in deze kwestie het Westen tart. Afgelopen zomer begon Iran weer met het omzetten van nog niet verrijkt uranium in gas. Dat proces kan een voorbereiding zijn voor het verrijken van uranium.

De VS verdenkt Iran er al jaren van aan kernwapens te werken. De EU was lang geneigd niet mee te gaan met de harde Amerikaanse lijn en trachtte de afgelopen jaren escalatie te voorkomen door met Teheran in dialoog te blijven.

Het land raakt echter steeds meer krediet kwijt. Vorige week onthulde de Britse krant The Guardian dat Iran volgens enkele Europese veiligheidsdiensten wel degelijk bezig is met het ontwikkelen van atoomwapens. Daarnaast duiden recente uitspraken van de Iraanse president Ahmedinejad over het 'van de kaart vegen van Israël' dat Iran de gematigde koers van zijn voorganger Khatami heeft laten varen.

Duitsland, met Frankrijk en Groot-Brittannië deel van het EU-trio dat steeds met Teheran heeft onderhandeld, noemde het hervatten van het onderzoeksprogramma maandag 'onheilspellend'. EU-voorzitter Oostenrijk vindt het "een verkeerde stap in de verkeerde richting".

Volgens Groot-Brittannië heeft Iran geen reden om het programma te hervatten als de intenties echt vreedzaam zouden zijn. Ook Rusland zijn bezorgdheid uitgesproken over de hervatting van het onderzoek.

De drie landen zullen waarschijnlijk om een spoedzitting van de 35-leden tellende IAEA vragen. Het agentschap kan de zaak voorleggen aan de VN-veiligheidsraad, die economische sancties op kan leggen aan Iran.

Rusland
De nieuwe stap van de Iraanse regering kan verstrekkende consequenties hebben, heeft de Europese Unie gewaarschuwd. Een terugkeer naar de onderhandelingstafel kan moeilijk worden als Iran inderdaad weer doorgaat met het onderzoek naar nucleaire brandstof, heeft Brussel laten weten.

Intussen zijn onderhandelingen tussen Rusland en Iran dit weekeinde zonder veel resultaat gebleven. Het overleg ging over de mogelijkheid om de Iraanse activiteiten op het gebied van de verrijking van uranium naar Rusland te verplaatsen.

Bron: N.O.S.