Verkiezingen VS / Tussen de groenten is Hillary favoriet

Di 22 Augustus 2006 09:12 | Frank | 3196 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen
Jonathan Tasini is de uitdager van Hillary Clinton in de Democratische voorverkiezingen van september voor de Amerikaanse senaat.
Tasini houdt zich dezer dagen aan één gedachte vast. Als in de Amerikaanse staat Connecticut een politieke debutant een gerenommeerd Democratisch senator kon verslaan, waarom zou hij in New York Hillary Clinton dan niet kunnen verslaan?


De 49-jarige vakbondsvoorman hoopt te profiteren van de zege van Ned Lamont, die onlangs in Connecticut partijkopstuk Joe Lieberman versloeg.

Net als bij Lamont draait Tasini’s hele campagne rond Irak. ,,Ik ben kandidaat voor de Senaat en ben tegen de oorlog”, stelde hij zich afgelopen zaterdag aan mensen voor op de biologische groente- en fruitmarkt in Brooklyn, een stadsdeel van New York City.

Clinton steunde net als Lieberman de oorlog, iets waar Tasini in zijn korte gesprekken met bezoekers van de markt op hamert. ,,Ik vertegenwoordig de mening van de meeste Democraten van New York. De aanduiding ‘Democraat’ achter Clintons naam op het stembiljet kun je weghalen’’, zegt hij tot een vrouw, die hem een schouderklop geeft en de ‘enige echte Democraat’ noemt.

Maar uit de reacties op de groentemarkt blijkt dat Tasini, die voor het eerste meedoet aan een verkiezing, nog niet op een Lamont-effect mag rekenen. ,,Ik had nog nooit van die man gehoord’’, zegt consultant Jeff Golden. ,,Hij is kansloos. Hillary heeft de naam en een magische greep op veel kiezers.”

Onderwijzeres Nica Lalli is een van hen. ,,Ik hou gewoon van Hillary. Ik was al fan in haar dagen als first lady, toen iedereen zo tegen haar was. Ze is slim en ambitieus en ik vind dat geen slechte eigenschappen voor een vrouw.’’

Lilla is tegen de Irak-oorlog. ,,Maar je kunt het Hillary niet aanrekenen dat president Bush ons met leugens de oorlog indreef en er daarna een totale wanboel van maakte.” Clinton had voor haar ook wat meer op de bres mogen staan voor het recht op abortus, ,,maar in het algemeen is ze een goed senator geweest.’’

Anna Joergensen negeert de Tasini-posters, waarmee twee jonge vrijwilligers van de kandidaat midden op de markt gaan staan. Op zich steunt ze zijn voorstel om direct de troepen uit Irak terug te halen. ,,Maar ik stem op Hillary. En ik hoop dat zij daarna een gooi naar het Witte Huis doet. Het wordt tijd dat daar een vrouw komt.”

Defensiedeskundige Anna Herpel overweegt op Tasini te stemmen, die volgens een peiling op dertien procent van de stemmen staat.

,,Maar dan is het vooral om senator Clinton in te wrijven dat ze te voorzichtig is met haar kritiek op de Irak-oorlog. Wat tegenspel is goed voor haar en voor elke zittende senator.’’

Ze zegt te weten waarom Tasini, ook na de Lamont-zege, kansloos is. ,,Lamont is een miljonair, die zijn eigen race betaalt. Maar Tasini heeft geen geld, terwijl Hillary haar oorlogskas goed gevuld heeft. In de Amerikaanse politiek maakt geld het verschil.’’
Bron: Trouw