Nee-stemmers op winst in EU-referendum Ierland

Vr 13 Juni 2008 17:06 | Frank | 4715 keer bekeken | 2 reacties | 4 x aanbevolen

In verreweg de meeste Ierse kiesdistricten is donderdag tegen de aanvaarding van het Verdrag van Lissabon gestemd. Dat meldde de Ierse omroep RTE op basis van de tot dusverre bekende resultaten.

Drie miljoen Ieren beslissen over een verdrag voor 486 miljoen Europeanen, omdat de rest van de inwoners van Europa niet mogen stemmen. De EU-leiders hadden na de nee-stem van Frankrijk en Nederland in 2005 liever geen referenda meer gehouden, maar in Ierland is dat grondwettelijk verplicht.

Een Iers nee zou een nieuwe tegenslag betekenen om het verdrag door onze strot te drukken. Het verdrag kan pas in werking treden als alle 27 lidstaten de afspraken hebben geratificeerd. Het Verdrag van Lissabon is de opvolger van het Verdrag van Rome, dat in 2005 als zogenoemde Europese grondwet werd verworpen in referenda in Nederland en Frankrijk. Om nieuwe diepe crisis te bezweren zou de EU een juridische regeling met Ierland moeten treffen, suggereerde de Franse minister van Europese Zaken Jean-Pierre Jouyet vrijdag alvast.

Alle grote Ierse politieke partijen hebben zich uitgesproken voor toetreding tot het verdrag. Maar veel Ieren staan achterdochtig tegenover de EU-regelneven in Brussel. Ze vrezen om verschillende redenen de omarming van deze opgeleukte versie van de eerder gesneuvelde 'Europese grondwet'.

Veel kiezers weten niet wat ze met het verdrag aan moeten. Postbode Beth: ''We kennen de inhoud van het verdrag nauwelijks, zelfs de premier heeft het niet helemaal gelezen. Maar we hebben wel de taak er een oordeel over te vellen. We weten niet wie we ermee helpen en wie we er de das mee omdoen.''

Ik ben benieuwd hoe dit verder afloopt. Misschien de stemmen tellers van Bush uit 2000 even lenen?

Bron: YaYaBLa

Reacties

  complete uitslagen EU-referendum Ierland

  Vr 13 Juni 2008 18:17 | Frank |

  Hier kan je de complete uitslagen bekijken.

  http://www.rte.ie/news/features/lisbontreaty/results.html 


  Wereldheer(ss)trebertjes

  Za 14 Juni 2008 19:53 | Vincent Brunott |

  Ondertussen hebben de Ieren 'nee' gezegd en wordt er door de EU-pushers geroepen: Ierland ligt als enige dwars! (Dat is waar maar alleen maar omdat geen enkel ander land nog de kans kreeg om dwars te liggen). 

  En de EU-pushers roepen: Een gemiste kans want de EU zou door het verdrag gestroomlijnd worden en dat is hard nodig! (O ja? Hebben we behoefte aan stroomlijning naar amerikaans model? Aan een nog loggere europese eenheidsworst?) 

  En ze roepen: Het is nu tijd voor crisisberaad. Misschien kunnen we Ierland een tijdje aan de zijlijn parkeren tot dat land bij zinnen komt zodat we met alle andere lidstaten gewoon verder kunnen want we willen o.a. doorgaan met verdere democratisering van onze unie... (O ja? Vandaar zeker dat alleen in Ierland de bevolking nog wat werd gevraagd).

  Momenteel voel ik me nogal beroerd (als het mij hier geoorloofd is om iets persoonlijks toe te voegen) vanwege een lichte longontsteking. Daarom ben ik nu minder evenwichtig dan anders en voel ik door dit soort gemanipuleer echte moordlust opkomen. Laatst hoorde ik een belangrijke PVDA-vrouw zeggen: De sociaal-democratie is internationaal of is niet, zeg ik altijd maar. (Tsja, waarom zou je een keer iets anders zeggen hè, automaat?). Blijkbaar ziet zij een soort wereldunie voor zich naar PVDA-model...

  Volgens mij gaat het met mij vrij goed. Ik mag dan nu een lichte longontsteking hebben maar ik ben nog niet krankzinnig...