Regering weert journalisten uit Afghanistan

Di 17 Januari 2006 16:56 | Frank | 3665 keer bekeken | 2 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De Nederlandse regering heeft het Amerikaanse leger gevraagd geen Nederlandse journalisten toe te laten tot Afghanistan. Hun berichtgeving zou de besluitvorming over het zenden van Nederlandse troepen negatief kunnen beïnvloeden.


Dat meldt de Gelderlander maandagochtend. Volgens de gelderlander heeft een woordvoerder van de Coalition Press Information Center (CPIC) in de Afghaanse hoofdstad Kabul dat bevestigd.

Woordvoerder ministerie verbaasd
Het CPIC is onderdeel van het Amerikaanse leger en verzorgt alle contacten tussen de Amerikaanse en internationale media en de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie ontkent de berichten echter.
"Dit verbaast me“, zegt hoofd landmachtvoorlichting overste Nico van der Zee."De situatie in Uruzgan is volgens ons minder gevaarlijk dan de meeste mensen denken, dus wij vinden het juist goed als journalisten daar zelf een kijkje nemen.“.

Signaal naar Amerikanen
Maar Van der Zee zegt ook dat hij geen garantie kan geven dat niemand binnen het ministerie heeft geprobeerd journalisten tegen te houden."Ik kan natuurlijk niet uitsluiten dat iemand een signaal in die richting heeft gegeven aan de Amerikanen.“

De voorzitter van de NVJ, Kees Schaepman, reageert verbaasd op de stap. "De NVJ gaat dit verder uitzoeken, want dit gaat alle grenzen te buiten. Dit doet me denken aan de jaren vijftig, toen Nederland ook bepaalde zaken uit de pers probeerde te houden."

Het Nederlandse ministerie van Defensie ontkent de berichten overigens en zegt nu contact te zullen opnemen met het Amerikaanse leger in Afghanistan om hen er van te overtuigen dat er van Nederlandse kant geen bezwaar is tegen het toelaten van Nederlandse journalisten tot Afghanistan

Bron: gelderlander (registratie verplicht)

Reacties

    Ja en zo........

    Di 17 Januari 2006 20:04 | Webskater |

    proberen ze je van de domme te houden  in Den-Haag..... Stelletje achterbakse lieden daar op het Haagse Plush........gatver........+o(


    +0( = eigenlijk msn emoticon "kotse" maar werkt helaas niet hier....

    Di 17 Januari 2006 20:08 | Webskater |