Boete voor huisjesmelkers

Di 8 November 2005 15:45 | Frank | 3035 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Gemeenten moeten huisjesmelkers een boete kunnen opleggen als ze overtredingen begaan die de veiligheid van de bewoners van hun panden in gevaar brengen. Minister Donner van Justitie en minister Dekker van VROM hebben dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Huisjesmelkers kunnen bijvoorbeeld een boete krijgen als ze tegen de regels in scheidingswandjes aanbrengen om ruimtes geschikt te maken voor kamerverhuur. Ook kan het gaan om het aanleggen van meerdere keukenblokken als dit volgens de bouwregelgeving niet is toegestaan.

Donner en Dekker willen het snel mogelijk maken voor gemeenten om boetes op te leggen. De mogelijkheid bestaat al om een dwangsom op te leggen.

Vergunning

Voor PvdA-Tweede Kamerlid Depla gaan de stappen niet ver genoeg. Hij blijft ervoor vechten dat notoire huisjesmelkers een soort beroepsverbod krijgen door ze bijvoorbeeld geen vergunning voor een verblijfinrichting te verstrekken.

Ook stromannen of katvangers en het netwerk rondom de boosdoeners, onder wie notarissen en makelaars, moeten strafrechtelijk kunnen worden aangepakt. Ten slotte zouden 'veelplegers' hun panden moeten worden afgepakt.

Harde aanpak

Tijdens een hoorzitting in de Kamer in juni pleitten wethouders van grote steden voor zo'n harde aanpak, die Depla met VVD-collega Veenendaal ,trok'. "Huisjesmelkers betalen nu lachend een boete van 4000 euro. Daarom moeten we ze helemaal kaalplukken", zei de Utrechtse PvdA-wethouder Spekman.

Bron: nu.nl