Ruim zestig arrestaties in bos Schinveld

Di 10 Januari 2006 13:16 | Frank | 3584 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

SCHINVELD - De marechaussee en de politie hebben in het bos bij Schinveld tot nu toe 62 mensen aangehouden.

 De meeste mensen kregen een boete van 240 euro en konden naar huis. Veertien arrestanten zaten dinsdagochtend nog vast, van wie elf omdat ze zich niet konden identificeren, aldus officier van justitie W. Smits. De andere drie werden dinsdagochtend aangehouden en zouden in ieder geval enkele uren vast blijven zitten.

Voor het gemeentehuis van Onderbanken, waar Schinveld onder valt, brak dinsdagochtend een spontane demonstratie uitgebroken. Ongeveer honderd mensen doen mee, onder wie enkele activisten van GroenFront!. Zij eisen het aftreden van waarnemend burgemeester J. Zuidgeest. Er is geen vergunning voor de demonstratie aangevraagd.


De demonstranten kondigden aan om half een naar het bos bij Schinveld te gaan, om daar de laatste activisten te ondersteunen. Er zitten nog ongeveer vijftien actievoerders in zeven boomhutten. Ook zit er nog een in een tunnel.

Maandag konden de aannemers al anderhalve hectare bos kappen. Voor het weekeinde moet de rest van de zes hectare tegen de vlakte liggen. De NAVO wil dat het bos verdwijnt voor de veiligheid van de AWACS-vliegtuigen die op de naburige basis landen. De vliegbasis Geilenkirchen ligt net over de grens in Duitsland. Omwonenden en actievoerders stellen dat de vliegtuigen dan nog lager over de huizen vliegen en dat het bos van grote natuurlijke en historische waarde is.

Bron: Volkskrant