Filmscript Submission II is af

Do 17 November 2005 11:27 | Frank | 2124 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

(Novum) - Het script voor de film Submission II is af. Dat vertelt Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD), de schrijver van het script, donderdag in de Volkskrant. De politica stelt in de film de positie van homoseksuelen in de islam ter discussie.

Hirsi Ali maakte vorig jaar samen met regisseur Theo van Gogh de korte film Submission. De film is een aanklacht tegen de positie van vrouwen in de islam en portretteert vier moslima's die Allah vragen waarom zij lijden onder huiselijk geweld. De vrouwen zijn in de film gekleed in een doorzichtige sluier en hebben koranteksten op hun lichaam geschreven. Van Gogh werd twee maanden na de televisie-uitzending van de film gedood. Moslimfundamentalist Mohammed Bouyeri is veroordeeld voor de moord. De film is daarna niet meer vertoond op de Nederlandse televisie.

In het vervolg op Submission worden de hoofdrollen gespeeld door mannen. Acteurs voor de film hebben zich uit eigen beweging bij Hirsi Ali gemeld, vertelt ze in de krant. "Niet omdat zij het per definitie zo ontzettend eens zijn met mijn boodschap, maar wel omdat zij vinden dat films zoals deze in een land als Nederland gewoon gemaakt moeten kunnen worden."

Alle medewerkers aan de film blijven anoniem. "Iedereen zal onherkenbaar in beeld komen en we maken geen titelrol", zegt Hirsi Ali. De politica gaat ervan uit dat ze een omroep zal vinden voor het uitzenden van de film op televisie.

Bron: ANP