Coalitie CDA-PvdA-SP domineert slotdebat

Do 23 November 2006 13:58 | Frank | 3459 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Een coalitie van CDA, PvdA en SP heeft het slotdebat bij de NOS gedomineerd. Jan Marijnissen wil graag het gesprek met CDA-leider Jan Peter Balkenende aangaan. Balkenende vindt dat de partijen eerst bij zichzelf te rade moeten gaan wat de verkiezingsuitslag betekent. Daarna zal het CDA proberen het land bestuurbaar te houden.

Wouter Bos was niet erg kritisch over het grote verlies van zijn eigen partij. Hij stelt dat links 8 zetels gewonnen heeft en de huidige regeringspartijen verloren hebben. Volgens hem heeft de kiezer het regeringsbeleid daarmee hard verworpen. Hij liet zich overigens niet uit over de grote winst die de partij van de Vrijheid van Geert Wilders gehaald heeft.

Toen de presentator Paul Witteman vroeg of er een partij was die met Geert Wilders wil regeren, bleef het angstvallig stil. Wilders werd daar erg boos over en sprak over een "cordon sanitaire" tegen zijn partij. Mark Rutte van de VVD was het daar totaal niet mee eens, en stelt dat de ideeën van Wilders ver afstaan van de ideeën van de andere partijen. De andere partijen zouden hem niet willen blokkeren, maar zien wel onoverkomelijke verschillen.

André Rouvoet vindt een coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie het "meest logisch". Hij wil de komende vier jaar een christelijk-sociaal beleid. Bos was het daar niet mee eens, hij wil graag dat er eerst gesprekken komen tussen CDA, PvdA en SP. Femke Halsema van GroenLinks had weinig in te brengen in het debat, maar gaf ook voorkeur aan die coalitie.

De einduitslag na 99 procent van de stemmen:

CDA: 41
PvdA: 32
SP: 26
VVD: 22
Partij voor de Vrijheid: 9
GroenLinks: 7
ChristenUnie: 6
D66: 3
SGP: 2
Partij voor de Dieren: 2
Bron: FOK!