Meer proefvelden genmaïs vernield

Wo 23 Augustus 2006 07:54 | Frank | 2324 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
WAGENINGEN - Activisten hebben in de afgelopen maanden op vier van in totaal zes proefvelden met genetisch gemodificeerde maïs vernielingen aangericht. Dat gebeurde in Lelystad, Lage Zwaluwe, Meerlo en Nuth. Een woordvoerder van de eigenaar, universiteit en onderzoekscentrum Wageningen UR, heeft dat dinsdag bevestigd.


De proef is inmiddels afgelopen. De universiteit benadrukt over voldoende meetresultaten te beschikken om het onderzoek af te maken.

Wageningen UR kijkt in opdracht van het ministerie van Landbouw of 250 meter inderdaad een veilige afstand is om te bewaren tussen akkers met transgene maïs en de niet-genetisch-gemanipuleerde gangbare en biologische soorten.

In juni werd bekend dat Greenpeace de proef op een veld in Lelystad had willen verstoren door spinaziezaadjes te strooien in de hoop dat de maïs geen kans meer kreeg. Op de drie velden die volgden, gingen de onbekende daders destructiever te werk, verklaarde de woordvoerder dinsdag. Op velden in Lage Zwaluwe, Meerlo en Nuth werden tussen de 15 en 25 procent van de planten vernield. In Lage Zwaluwe ging het volgens de politie om 25.000 van de 100.000 planten.

In alle gevallen is aangifte gedaan. Over de schade doet de universiteit geen mededelingen.
Bron: Telegraaf