Veiligheid versus privacy

Di 13 December 2005 12:09 | Frank | 4214 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Dinsdag 13 december 2005, 11:24 - Nu blijkt dat naast potentiële terroristen ook volksvertegenwoordigers worden afgeluisterd, wordt het spanningsveld tussen veiligheid en privacy weer duidelijk zichtbaar. In deze videoreportage de persoonlijke mening van experts op de vraag: Wat is belangrijker, (schijn)veiligheid of (schijn)privacy?Rop  Gonggrijp richtte in 1998 ITSX op. Hiervoor was hij van jongs af aan hacker, en oprichter van het hackertijdschrift Hack-Tic (1989). In 1993 was hij een van de oprichters van XS4ALL, de eerste Internetprovider voor particulieren in Nederland, en bovendien was hij zijdelings betrokken bij de oprichting van De Digitale Stad. Rop Gonggrijp wordt in Nederland en daarbuiten erkend als een expert op het gebied van computer- en telecommunicatieveiligheid. Hij is met enige regelmaat als getuige-deskundige betrokken geweest bij rechtszaken. Bij gelegenheid is hij gastdocent op het gebied van de informatie-revolutie en de politieke invloed daarvan (onder andere op de Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Utrecht, Tilburg en Twente).

Arjan Dasselaar werkte ruim vier jaar bij het opinieweekblad Elsevier als achtereenvolgens redacteur binnenland, chef internetredactie en redacteur economie. In 2001 startte hij met het geven van internettrainingen aan Wegener-redacteuren, Vlaamse journalisten en deeltijdstudenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Onder de bedrijfsnaam Isopeda heeft Dasselaar sindsdien trainingen gegeven bij talloze bedrijven en instellingen. Hij levert verder regelmatig bijdragen aan Elsevier en NRC Handelsblad, en geeft lezingen via Speakers Academy. Dasselaar onderhoudt een eigen weblog.

Marius van Oers maakt als virusdeskundige van Network Associates deel uit van het internationale Avert (Anti-virus early recovery team) en staat als zodanig dicht bij de dagelijkse praktijk van virusbestrijding. Tevens adviseert hij softwareproducent McAfee over de ontwikkeling van nieuwe anti-virus software en schrijft hij over zijn vakgebied in vakpublicaties als Virus Bulletin.

Video Privacy vs Veiligheid (wmv)
De videoreportage is afkomstig van de nieuwste Computer!Totaal DVD, die het thema 'Alles over Veiligheid'. Klik hier voor meer informatie.
Bron: Webwereld