Vogelgriep nu ook in Ankara

Ma 9 Januari 2006 02:03 | Frank | 2847 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De vogelgriep heeft dit weekeinde ook het westen van Turkije bereikt. Twee kinderen en een volwassene zijn met besmettingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis in Ankara.
Een oom van een van de broertjes die met de symptomen van vogelgriep in het ziekenhuis in de Turkse hoofdstad Ankara zijn opgenomen, is ten einde raad: ,,O mijn God, o mijn God, o mijn God...” Op de afdeling waar Muammer (5) en Iskender (3) liggen, worden geen bezoekers toegelaten. Buiten het ziekenhuis beven de handen van de oom van angst en zorg. Hij zegt tegen de andere familieleden: „Laten we bidden voor de jongens, laten we alsjeblieft bidden voor de jongens.”


De directeur van het ziekenhuis, dr. Metin Dogan, komt bij de ingang staan. Hij spreekt het toegestroomde publiek, onder wie veel journalisten, toe: „De tests hebben laten zien dat de jongens inderdaad het vogelgriepvirus hebben opgelopen. Ze worden goed behandeld hier. Hun toestand is verre van kritiek. Ik hoop dat het met een sisser afloopt.”

De Turkse autoriteiten roepen de mensen op hun pluimvee niet meer aan te raken en op de speciale teams te wachten die de kippen komen ruimen. Maar Turkije is een groot, oncontroleerbaar land waar op de markten nog steeds kinderen voor een Turkse lira kippen plukken.Een trip naar het plaatsje Sincan, een half uur rijden van Ankara, laat zien hoe moeilijk het is vat te krijgen op de ziekte. Hier is de oudere man besmet geraakt die ook in het ziekenhuis in Ankara is opgenomen. Een vrouw die bij een kippenhok staat en met vragende ogen naar de vreemde man kijkt die over haar kippen wil praten, zegt: ,,Ik heb geen kippen. Ga weg hier. Ik heb geen kippen.”

Winkelier Ismail Kalemli: ,,Mensen weten dat de speciale teams weldra hier zullen zijn om hun kippen te vernietigen. Ze waren de afgelopen uren druk bezig om hun kippen te verstoppen. Ze denken allemaal dat hun eigen kippen niet ziek zijn.”

Maar ook wanneer de teams wel op tijd komen en de kippen weten te ruimen, blijkt dat dat geen garantie is voor een goede afloop. Want volgens de vader van de twee zieke kinderen zijn de jongens besmet geraakt nadat ze met de weggegooide handschoenen van de teamleden hadden gespeeld. Er werden op de Turkse televisie ook beelden getoond van teamleden die de kippen door de kinderen laten vangen om ze dan in zakken te gooien.

Deskundigen vertellen al dagenlang op de televisie wat mensen moeten om te voorkomen dat ze besmet raken, maar vooral kinderen schijnen zich daar weinig van aan te trekken. In het oosten van Turkije zijn inmiddels drie kinderen, allen uit een gezin, aan de gevolgen van de voor mensen gevaarlijke H5N1 variant van de vogelgriep bezweken.
Bron: Trouw