Verpletterende nederlaag CDU in Berlijn

Ma 18 September 2006 10:27 | Frank | 2136 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
BERLIJN/SCHWERIN - De christendemocratische CDU heeft zondag een verpletterende nederlaag geleden bij de deelstaatverkiezingen in Berlijn. De partij van bondskanselier Angela Merkel behaalde met 21,3 procent van de stemmen de slechtste uitslag ooit in de hoofdstad.

Bij de vorige verkiezingen in 2001 kreeg de CDU in Berlijn nog 23,8 procent.

De sociaaldemocratische SPD blijft met 30,8 procent de grootste partij (in 2001 29,7 procent). De coalitiepartner van SPD-burgemeester Klaus Wowereit, de ex-communistische Linkspartei.PDS, lijdt een gevoelig verlies: van 22,6 procent in 2001 valt de partij van Oskar Lafontaine en Gregor Gysi naar 13,4 procent. Maar de rood-rode coalitie houdt de meerderheid in het Abgeordnetenhaus, het deelstaatparlement.

SPD-voorzitter Klaus Beck zei nog voor de definitieve uitslag bekend werd dat zijn partij de verkiezingsdoelen heeft bereikt. Wowereit wilde nog niets zeggen over een mogelijke coalitiepartner. Hij zei alleen: ''Zonder de SPD komt geen regering tot stand. En dat is ook goed.'' Behalve voortzetting van de coalitie met de Linkspartei. PDS is een coalitie met de Groenen mogelijk.

Ook in de andere Duitse deelstaat met een rood-rode coalitie, Mecklenburg-Voor-Pommeren, zijn zondag deelstaatverkiezingen gehouden. Ook in die deelstaat aan de Oostzee kreeg de CDU haar slechtste resultaat aller tijden met 28,8 procent. In Mecklenburg-Voor-Pommeren ligt het kiesdistrict van CDU-bondskanselier Angela Merkel. De SPD blijft, evenals in Berlijn, de grootste partij met 30,2 procent - wel 10,4 procentpunt minder. Rood-rood houdt in het deelstaatparlement in Schwerin een meerderheid van 1 zetel. SPD-premier Harald Ringstorff kondigde verkennende gesprekken aan met zowel Linkspartei.PDS als CDU.

De extreem rechtse NPD neemt haar intrek in het parlement van Mecklenburg-Voor-Pommeren met 7,3 procent van de stemmen. Dat wordt dan, na Saksen, de tweede Duitse deelstaat met de NPD in het parlement.

De christendemocraten zien de rood-rode coalities in beide deelstaten als de 'verliezers'. Secretaris-generaal Ronald Pofalle zei dat er in Mecklenburg-Voor-Pommeren een grote coalitie moet komen van SPD en CDU. (ANP)
Bron: Het parool