Bus wil toch graag blijven martelen...

Ma 18 September 2006 10:33 | Frank | 2558 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

De regering van president George Bush en opstandige Republikeinse senatoren hebben zondag gezegd dat ze een compromis kunnen bereiken over de regels waaraan de CIA zich moet houden tijdens ondervragingen van terreurverdachten. Hoe de partijen de grote verschillen van inzichten kunnen overbruggen, zeiden ze niet.


Bush vindt dat de CIA hardhandig moet kunnen optreden, maar een aantal senatoren, onder wie de mogelijke presidentskandidaat John McCain, is van mening dat de Verenigde Staten zich moeten houden aan internationale wetgeving. Volgens Bush zijn de ondervragingen nodig om een volgende aanslag op de VS te verhinderen. De hardhandige methodes hebben al Amerikaanse levens gered, aldus zijn regering.

Bush wil dat het mogelijk moet zijn om bewijsmateriaal niet aan een verdachte te tonen, als dit noodzakelijk is voor de nationale veiligheid. Ook moet een afgedwongen verklaring gebruikt kunnen worden in de rechtszaal als deze geloofwaardig wordt geacht.

Het hooggerechtshof bepaalde in juni dat de Geneefse Conventies van toepassing zijn op veronderstelde terroristen die door de CIA worden vastgehouden. Die beslissing maakte een einde aan hardhandige ondervragingen en leidde ertoe dat de CIA zijn laatste veertien gedetineerden overdroeg aan het leger in Guantanamo Bay op Cuba.

Bron: Trouw