Holografische schijfjes van Maxell: 1,6 terabyte

Vr 25 November 2005 21:51 | Frank | 2302 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Vrijdag 25 november 2005, 12:46 - In de strijd om de gunst van de consument werken fabrikanten aan dvd-opvolgers met steeds indrukwekkender prestaties. Maxell gaat voor 1,6 TB.Maxell en zijn partner Inphase Technologies spreken van een revolutionaire technologie, genaamd holografische media. Hiermee is een opslagcapaciteit van maximaal 1,6 TB mogelijk, zo claimt Maxell.

Door gebruik te maken van deze holografische techniek, waarbij de laser data kan opslaan in een aantal 3d-hologramplaatjes, is een capaciteit van 63 maal de huidige dvd mogelijk. En daarbij is de techniek relatief goedkoop, aldus de bedenkers.

De eerste schijfjes moeten in september 2006 op de markt komen. In eerste instantie gaat het dan nog om schijven met een capaciteit van 300 GB.

Overigens zijn Maxell en het door Lucent opgerichte Inphase niet de enige spelers die inzetten op holografische technieken, die ook wel bekend staan onder de naam hvd (holographic versatile disc). Het Japanse Optware bijvoorbeeld werkt aan vergelijkbare oplossingen.

Bron: Laurens Verhagen