Politiechef Londens metroschandaal krijgt promotie

Wo 13 September 2006 08:08 | Frank | 2570 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - De politiechef die betrokken was bij het doodschieten vorig jaar in Londen van de Braziliaan Jean Charles de Menezes is voorgedragen voor promotie. Dat heeft de Londense Metropolitan Police dinsdag bekendgemaakt.

Agenten dachten te maken te hebben met een man die op het punt stond een aanslag te plegen. Later bleek dat De Menezes, die illegaal in Londen verbleef, volkomen onschuldig was. De familie van De Menezes heeft geschokt gereageerd dat een van de betrokken agenten, commandant Cressida Dick, is voorgedragen voor een promotie. "Dit is een nieuwe klap in het gezicht van de nabestaanden. Dit is een schande", aldus een woordvoerder van de familie.


De 27-jarige De Menezes werd in de metro tegen de grond gewerkt en zeven maal in het hoofd geschoten. Het incident vond plaats kort nadat islamitische zelfmoordterroristen zichzelf hadden opgeblazen in het Londense openbaar vervoer.

Bij die aanslagen kwamen 52 mensen om het leven. De Londense politie was in de weken na de aanslagen in verhoogde staat van paraatheid in verband met mogelijke nieuwe aanslagen en had toestemming dodelijk geweld te gebruiken tegen waarschijnlijk terreurverdachten.

Aanslagen

Een dag voor het doodschieten van De Menezes probeerden vier andere radicale moslims nieuwe aanslagen te plegen in Londen. De agenten die De Menezes doodschoten dachten met een van die voortvluchtig verdachten te maken te hebben.

Het onlangs afgesloten onderzoek naar het doodschieten van de Braziliaan heeft de betrokken agenten van vrijwel alle blaam gezuiverd. Ze worden niet strafrechtelijk vervolgd. Wel wordt de Londense politie aangeklaagd wegens het overtreden veiligheidsregels. Hoewel het OM concludeerde dat een aantal individuen die dag fouten heeft gemaakt bij de planning en in de communicatie, wat uiteindelijk resulteerde in de dood van De Menezes, achtte het niemand schuldig genoeg om over te gaan tot vervolging.
Bron: Nu.nl / ANP