Zijn Beatles-bandjes nou echt of niet?

Di 3 Januari 2006 17:47 | Frank | 1503 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
 Beatlesfans sprongen een gat in de lucht toen in 2003 Beatles-bandjes ontdekt werden met nooit eerder uitgebracht materiaal. Agenten in Amsterdam en Londen waren gestuit op de zogeheten Get Back Sessions, bandmateriaal dat in de jaren zeventig uit het Beatles-archief was ontvreemd.

De Beatles (Foto: EPA)

Op de 507 gevonden bandjes bleken nummers te staan die, deels in veranderde vorm, waren gebruikt voor het album Let it Be. Tot vandaag de dag was echter onduidelijk of het om de originele mastertapes ging of om kopieën. 

Geluidsbandenfabrikant BASF zegt nu na onderzoek dat het wel degelijk om de originele opnamen van de Beatles gaat. Maar de fans zijn niet overtuigd. 

Plakkertje?
René van Haarlem, medewerker van de website Beatles Unlimited, zet vooral vraagtekens bij de kenmerken van de gevonden tapes. Waar geknipt is, zou bijvoorbeeld een plakkertje moeten zitten, en dat zit er volgens hem niet. 

Ook staat er op alle banden samen zo'n 150 uur aan materiaal, "en zolang duurden de Get Back Sessions helemaal niet", weet Van Haarlem. 

Camera's
De Get Back Sessions vonden plaats in 1969. Bij de opnames stonden in de studio twee camera's, beiden in een hoek, vertelt Van Haarlem in het Radio 1 Journaal. "De originele tapes waren gekoppeld aan de video's die in de studio stonden."

Muziekpiraten hadden destijds geprobeerd de banden voor honderdduizenden euro's op de zwarte markt te verkopen. Van Haarlem vraagt zich af waarom iemand de originele tapes op de markt zou brengen. "Dan zou ik toch kopieën verwachten." 

Volgens Van Haarlem moeten de tapes - die indien echt wellicht tientallen miljoenen waard zijn - worden onderzocht door een onafhankelijke organisatie, "en niet door een bedrijf dat banden met een platenmaatschappij heeft.
Bron: N.O.S.