NS Gaat ook RFID Chips gebruiken

Ma 20 Februari 2006 10:47 | Frank | 3895 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Het plan van de Nederlandse Spoorwegen (NS) om de individuele reisgegevens van klanten te bewaren en commercieel te exploiteren, schendt de privacy van de reizigers. NS wil met dit plan beginnen bij de invoering van de OV-chipkaart, maar het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) heeft de spoorwegen nu op de vingers getikt. Dat meldt de Volkskrant maandag.
De Nederlandse Spoorwegen moeten van de privacy toezichthouder de klanten eerst vragen of ze over de gegevens mogen beschikken. Het CPB stelt dat deze week in een brief over de OV-chipkaart, meldt de ochtendkrant.

Met het nieuwe vervoersbewijs weet NS tot in detail waar een reiziger is geweest. Het bedrijf wil deze informatie gebruiken om de klanten persoonsgebonden aanbiedingen te doen, meldt de krant. Zolang reizigers de mogelijkheid hebben hun persoonsgegevens te laten schrappen als zij bezwaar hebben tegen gebruik ervan, houdt het bedrijf zich aan de regels. Dat stelt commercieel directeur Bert Meerstadt in het dagblad.

Voorzitter Jacob Kohnstamm van het CPB laat in de krant weten dat hij het daar niet mee eens is. "De NS moet aantonen wat de noodzaak is deze op personen herleidbare gegevens te bewaren. Alleen commerciële redenen zijn niet genoeg." Als de spoorwegen de klanten niet bij voorbaat vraagt of hij wil meedoen, zal het CPB de aanleg van een databestand met deze gegevens verbieden.
Bron: Trouw