Wetenschappers stelen stemmen

donderdag 14 september 2006 20:52 | Frank | 3110 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
Wetenschappers van de Princeton University hebben in een onderzoek aangetoond dat het mogelijk is om stemmen te stelen met een Diebold-stemcomputer. De informatici Ariel Feldman, Alex Halderman en Edward Felten hebben een stemmachine uit elkaar gehaald en bestudeerd. Koren op de molen van Rop Gonggrijp die op dit moment fors actie voert om de stemcomputer uit de stemlokalen te krijgen.

Het blijkt mogelijk om in een minuut tijd kwaadaardige code te installeren, die ervoor zorgt dat bepaalde stemmen naar een andere kandidaat gaan. Het is zelfs mogelijk om een kwaadaardige code te installeren die zichzelf verspreid naar alle andere stemcomputers in een land: een virus voor stemcomputers dus. De wetenschappers hebben een filmpje gemaakt om te laten zien hoe het mogelijk is.

De wetenschappers pleiten voor grote aanpassingen aan de huidige hardware en software van de stemmachines om een goed functionerende democratie te waarborgen. Fabrikanten van stemcomputers hebben voorheen altijd verklaard dat stemcomputers en programma's veilig zijn. Wetenschappers kregen voorheen echter geen toegang tot de benodigde hardware en code om de fabrikanten te controleren.
Bron: FOK! / NRC
Externe link: http://www.fok.nl

Reacties

    CNN over Stemmachines

    dinsdag 19 september 2006 18:29 | Truthseeker |

 Quote

Áls iemand vol vertrouwen in de richting van zijn dromen gaat,en het leven durft te leven dat hij/zij zich heeft voorgesteld, zal hij/zij het succes hebben dat hij nooit had verwacht'.
Henry David Thoreau (1817-1862)