Wetenschappers stelen stemmen

donderdag 14 september 2006 20:52 | Frank | 3028 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
Wetenschappers van de Princeton University hebben in een onderzoek aangetoond dat het mogelijk is om stemmen te stelen met een Diebold-stemcomputer. De informatici Ariel Feldman, Alex Halderman en Edward Felten hebben een stemmachine uit elkaar gehaald en bestudeerd. Koren op de molen van Rop Gonggrijp die op dit moment fors actie voert om de stemcomputer uit de stemlokalen te krijgen.

Het blijkt mogelijk om in een minuut tijd kwaadaardige code te installeren, die ervoor zorgt dat bepaalde stemmen naar een andere kandidaat gaan. Het is zelfs mogelijk om een kwaadaardige code te installeren die zichzelf verspreid naar alle andere stemcomputers in een land: een virus voor stemcomputers dus. De wetenschappers hebben een filmpje gemaakt om te laten zien hoe het mogelijk is.

De wetenschappers pleiten voor grote aanpassingen aan de huidige hardware en software van de stemmachines om een goed functionerende democratie te waarborgen. Fabrikanten van stemcomputers hebben voorheen altijd verklaard dat stemcomputers en programma's veilig zijn. Wetenschappers kregen voorheen echter geen toegang tot de benodigde hardware en code om de fabrikanten te controleren.
Bron: FOK! / NRC
Externe link: http://www.fok.nl

Reacties

    CNN over Stemmachines

    dinsdag 19 september 2006 18:29 | Truthseeker |

 Quote

De kennelijke opluchting waarmee Paars ervan uitgaat dat de dader van de moord op Fortuyn een eenling is, zou het diepste wantrouwen moeten veroorzaken bij de jongens en meisjes van de pers. Maar de Nederlandse pers blinkt vooral uit in het aanschurken bij de macht, niet in machthebbers kritisch volgen. De moordenaar had één kogel over, gewoonte die alleen professionals zich eigen maken. Ik voorspel U dat 't hier niet om één gek gaat, maar om een complot, hoe paranoïde dat ook klinkt.'
Theo van Gogh