Kazaa wordt na schikking legale downloadsite

Za 29 Juli 2006 10:06 | Frank | 2689 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Kazaa, ooit de populairste manier om legaal of illegaal aan muziek te komen, heeft voor honderd miljoen dollar rechtszaken van de amusementsindustrie afgekocht. Met de schikking, omgerekend voor 73,3 miljoen euro, heeft Kazaa beloofd het aanbieden van muziek aan banden te leggen. De dienst wordt vanaf nu gefilterd op illegaal aanbod.

Kazaa maakt het mogelijk dat internetters bestanden op hun pc delen met anderen. Het gaat vooral om muziek, films en software waarop auteursrechten rusten.

De amusementsindustrie heeft dan ook altijd geprobeerd Kazaa te verbieden. De eigenaar van de dienst, Sharman Networks, is nu met de vier grootste muziekmaatschappijen overeengekomen dat ze afzien van verdere stappen.

Volgens de vier maatschappijen zijn via Kazaa de afgelopen jaren meer dan twintig miljard muzieknummers illegaal aangeboden. Kazaa heeft altijd bestreden dat het daarvoor verantwoordelijk was, een lijn die in 2003 door de Hoge Raad in Nederland werd gevolgd. In Australië werd Kazaa vorig jaar wel verboden.

Kazaa is qua populariteit al lang ingehaald door nieuwe uitwisseldiensten als Bittorent. Op zijn hoogtepunt had Kazaa tegelijkertijd vier miljoen gebruikers. Het benodigde programma is volgens het bedrijf 239 miljoen keer gedownload.

Kazaa werd in 2000 in Amsterdam opgezet door een Zweed, een Deen en een Nederlander. Toen de dienst in Nederland verboden dreigde te worden, werd Kazaa hals over kop verkocht aan het schimmige Australische bedrijf Sharman Networks, dat formeel op Fiji was gevestigd.

Geruchten dat twee van de drie oprichters ondanks de verkoop altijd bij Kazaa betrokken zijn gebleven, duiken nu weer op. Niklas Zennström en Janus Friis zetten na Kazaa internetbelbedrijf Skype op, dat vorig jaar voor 2,3 miljard euro werd gekocht door Ebay. Een deel van de opbrengst zou nu in de schikking zijn gestoken.
Bron: Het parool