Big brother: Info uit autocomputer doorslaggevend in rechtszaak

Ma 23 Oktober 2006 21:08 | Frank | 3421 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen

Het Openbaar Ministerie kan in een rechtszaak informatie uit een boordcomputer van een dure auto gebruiken als bewijsmateriaal. De Hoge Raad heeft op basis hiervan een veroordeling van een man uit Hengelo goedgekeurd.

In Nederland zijn al 25.000 auto's uitgerust met een dergelijk systeem. Verzekeraars stellen het verplicht bij auto's die 65.000 euro of meer kosten. Zo'n kastje geeft door waar de auto zich precies bevindt en fabrikant Technocon registreert daarnaast de snelheid. Die informatie is door het Openbaar Ministerie onlangs gebruikt in een zaak tegen een automobilist die een politieauto aanreed.

Tevergeefs
De fabrikant maakte tevergeefs bezwaar tegen het gebruik van die informatie. 'We hebben in het verleden wel vaker desgevraagd gegevens aan justitie geleverd, maar dit ging ons te ver, onder andere omdat de betrokkene alleen maar een verkeersovertreding ten laste is gelegd', aldus technisch-directeur W. van Wanrooij in het Algemeen Dagblad. Ook in de Verenigde Staten wordt informatie van boordcomputers gebruikt in rechtszaken. Technocon heeft na het ongeluk in Hengelo besloten alle al verkochte Retreevers aan te passen. Die registreren nu niet meer de snelheid van auto’s.

Snelheid
Of de aanpassing helpt, moet nog blijken. Aan de hand van de gegevens van de achtereenvolgende locaties kan immers ook een snelheid worden berekend. Woordvoerder Diederik Reitsma van BMW wijst er in het AD op dat de politie bij onderzoeken ook gebruik maakt van informatie uit gsm's. Zijn collega Huub Dubbelman van Daimler-Chrysler geeft toe dat de importeur ook gegevens van autocomputers aan de politie heeft doorgegeven.

Niet altijd
'We doen het niet altijd, maar bijvoorbeeld wel bij een onverklaarbare aanrijding. We zeggen dat ook altijd vooraf aan onze klanten', stelt hij. Verzekeraars stellen de installatie van een GPS-black box verplicht om gestolen auto's weer op te kunnen sporen. 'Als je weet dat de kans op diefstal van een BMW X5 één op drie is, wil je hem wel goed beveiligen', zegt een woordvoerder van verzekeraar Achmea in de ochtendkrant.

Bron: Zibb