Chavez: invasie VS vanuit Curacao gepland

Do 13 Oktober 2005 11:46 | Frank | 3014 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De Venezolaanse president Hugo Chavez beweert aanwijzingen te hebben dat de VS een invasie voorbereidt, die vanuit Curacao uitgevoerd zal worden.

Venezolaanse President voorziet invasie VS vanuit Curacao

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft in een interview met de Amerikaanse TV-zender ABC op 16 september verklaard dat hij over aanwijzingen beschikt dat de VS een aanval op zijn land voorbereidt. De invasie zou onder meer plaatsvinden vanuit het eiland Curacao, onderdeel van de Nederlandse Antillen.

De VS beschikt op Curacao en Aruba over twee militaire steunpunten, zogeheten Forward Operating Locations (FOL's). De Nederlandse regering heeft in mei 2001 definitief ingestemd met de militaire instellingen van de VS, die dienst zouden moeten doen voor spionagevluchten in het kader van de bestrijding van drugstransporten vanuit Colombia. Allerlei maatschappelijke organisaties hebben toen geprotesteerd tegen de vergunning voor de militaire inrichtingen. (zie voor achtergronden: http://www.noticias.nl/fol.html en http://www.tni.org/drugs/research/fols.htm

 

De komplete tekst van het interview met Chavez van ABC is hier te vinden:

 

Chavez beweert dat de Amerikanen een plan voor een invasie hebben onder de titel Plan Balboa. Amerikaanse militairen zouden ter voorbereiding reeds naar Curacao zijn afgereisd. Chavez beweert van binnenuit informatie gekregen te hebben, en toonde ook documenten, en verklaarde zijn bron niet te kunnen onthullen omdat die beschermd zou moeten worden. Amerikaanse autoriteiten hebben als reactie beweerd dat de militairen daar heen waren gegaan om "uit te rusten".

De beweringen van Chavez hebben in de VS zelf en veel andere landen tot nieuwsberichten geleid. (bijvoorbeeld op CNN: http://www.cnn.com/2005/WORLD/americas/09/16/chavez.ap En CBS: http://www.cbsnews.com/stories/2005/09/17/world/main856312.shtml

Vreemd genoeg is er in Nederlandse media - voor zover bekend - geen enkele melding van gemaakt.

Al op 4 september maakte de krant Miami Herald melding van de beschuldiging vanuit Venezuela dat er voorbereidingen werden getroffen voor een invasie, waaraan ook andere Navo-landen zouden meewerken. http://www.miami.com/mld/miamiherald/news/12557198.htm Toen werd er nog geen melding gemaakt van een betrokkenheid van Curacao.

De stilte in de Nederlandse media en politieke kringen is merkwaardig. Vanuit het parlement zou op z'n minst onmiddellijk opheldering van de Nederlandse regering geëist moeten worden. Medewerking verlenen aan een invasie tegen een ander land, zeker als die een volstrekt legitieme regering bezit, is natuurlijk volstrekt ongeoorloofd en ook officieel in strijd met het verdrag waarmee de VS gebruik mag maken van die FOL's. En journalisten zouden makkelijk bij de Venezolaanse regering kunnen navragen waar de beschuldiging op gebaseerd is.

Bron: indymedia.nl