Cameratoezicht neemt verder toe

Di 22 Augustus 2006 09:23 | Frank | 2888 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

DEN HAAG - Bijna de helft van de gemeenten die camera's gebruiken om de openbare orde in de gaten te houden, wil deze vorm van toezicht uitbreiden. Van de gemeenten die nog geen camera's hebben hangen, heeft 14 procent plannen om dit het komende jaar alsnog te doen. De effecten van cameratoezicht op de veiligheid en de gevoelens van mensen daarover zijn echter onduidelijk. 


Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna een op de vijf gemeenten houdt toezicht met camera's, in uitgaans- en winkelcentra, op bedrijventerreinen en op en rond stations. Het ministerie laat de komende vijf jaar evaluatieonderzoek doen naar cameratoezicht.

Gemeenten beschouwen cameratoezicht vaak als een aanvulling op andere maatregelen om de veiligheid en het toezicht op straat te vergroten. In 60 procent van de gemeenten worden de beelden altijd of op bepaalde tijdstippen live bekeken. Driekwart van de gemeenten neemt maatregelen om de beelden te beveiligen tegen manipulatie.

De meeste gemeenten maken bijvoorbeeld op borden of posters duidelijk dat er cameratoezicht in een gebied is. Maar de bekendheid bij het publiek met de camera's blijkt niet optimaal, waardoor de preventieve werking volgens de onderzoekers niet volledig uit de verf komt.

Bron: Telegraaf