EU werkt mee aan verwoesten bossen

Di 22 November 2005 09:19 | Frank | 2443 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
GENEVE - Lidstaten van de Europese Unie werken mee aan de verwoesting van bossen in arme landen door de import van illegaal gekapt hout. Dat staat in een rapport van het Wereld Natuurfonds (WNF) dat dinsdag wordt gepresenteerd in Brussel. De illegale handel verergert volgens het WNF ook de armoede in de landen waar het hout ten koste van de lokale bevolking wordt weggehaald.

Vooral in landen in Zuid-Amerika, het oosten en midden van Afrika, in Indonesië en Rusland zouden ieder jaar miljoenen hectaren bos illegaal worden gekapt. Het hout zou het land uit worden gesmokkeld naar doorvoerhavens, zoals China, waarna het op de wereldmarkt terecht komt.

Groot-Brittannië is binnen de EU de grootste afnemer van illegaal hout, aldus het WNF. Het land zou jaarlijks het equivalent van 600.000 hectare bos importeren. Dat is bijna eveneel als de totale oppervlakte van Nederland. Na Groot-Brittannië zijn Finland, Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland de grootste afnemers.

Als de handel in illegaal hout in hetzelfde tempo doorgaat als nu, zullen binnen tien jaar grote delen van Afrika en Indonesië volledig ontbost zijn, meldt het WNF in het rapport.

De organisatie wil dat de EU een verbod instelt op de invoer van illegaal hout. Nu probeert de EU nog afspraken op vrijwillige basis tussen houtproducerende landen en Europese afnemers te stimuleren.

Bron: ANP