Monsanto schikt met universiteit voor 100 miljoen

Vr 3 Maart 2006 00:54 | Frank | 3052 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
Om het melkhormoon runder somatotropine te mogen produceren, betaalt Monsanto de University of California 100 miljoen dollar. Daarnaast betalen ze ook een jaarlijks bedrag van in ieder geval 5 miljoen dollar aan royalties tot het octrooi in 2023 afloopt. Met de schikking is de octrooirechtszaak die de universiteit in 2004 tegen Monsanto aanspande van de baan.

Somatotropine is een hormoon dat koeien sneller helpt groeien en de melkproductie verhoogt met 4 á 5 kg per dag. Hetgeen niet echt gezond is voor een koe. Het hormoon is al in 1993 op de markt geïntroduceerd.

Met de schikking krijgt Monsanto het exclusieve recht om de door de universiteit gepatenteerde productiemethode commercieel te gebruiken. De universiteit behoudt het recht het octrooi voor wetenschappelijke doeleinden te gebruiken. Ook de Amerikaanse overheid heeft nog rechten op het octrooi, omdat het met federaal geld is ontwikkeld.

Volgens Carl Casale, vice-president van Monsanto, voorkomt het bedrijf met de schikking een “dure, vervelende en langdurige rechtsgang”. Monsanto’s winstverwachtingen voor 2006 blijven ongewijzigd.


Bron: Chemisch2weekblad