Gifgroene laptop voor arme kinderen

Do 17 November 2005 15:58 | Frank | 2963 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

In ons land is het al bijna normaal: elk kind zijn eigen tv en computer op de kamer. Voor arme schoolkinderen in ontwikkelingslanden kan deze droom nu ook werkelijkheid worden. Amerikaanse onderzoekers hebben een laptop gecreëerd die maar 100 dollar kost.

Het apparaat kan dienst doen als computer, elektronisch boek, én televisie. In Egypte, Thailand, Nigeria en Brazilië krijgen schoolkinderen het kleine schootcomputertje van de overheid of van ontwikkelingsorganisaties. Naar verwachting kunnen ze vanaf volgend jaar aan de slag op hun laptop.

De 100-dollar-laptop bedoeld voor kinderen in derde-wereldlanden (Foto: Design Continuum)

 


Gifgroen
Het apparaatje is hip en handig: een gifgroen computertje, niet groter dan een boek, dat ook werkt als de batterijen op zijn. Dan kan de computer namelijk aan de praat worden gehouden met een knalgele slinger.

Het eerste exemplaar is in Tunesië gepresenteerd aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan, door Nicholas Negroponte van het bedrijf MIT Media Lab, dat het computertje ontwikkelde. De software die op de laptop draait, is gratis beschikbaar. De processorsnelheid is ongeveer de helft van de 'normale' laptops. 

Lage prijs
De prijs kan zo laag worden gehouden door een goedkope soort display te gebruiken en door efficiënt gebruik van software en door de laptops in grote hoeveelheden (miljoenen) te produceren. 

Hollandse kids die nu jaloers worden op het gifgroene hebbedingetje hoeven niet te treuren: misschien komt de schootcomputer annex televisie ook op de commerciële markt. Alleen wel voor een hogere prijs....

Bron: N.O.S.