Gemeenten weigeren plaatsing UMTS-masten

Wo 21 December 2005 15:47 | Frank | 3101 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
DEN HAAG - Tientallen Nederlandse gemeenten weigeren mee te werken aan de plaatsing van UMTS-masten voor mobiele telefonie. Ze verzetten zich, aangezien er onder de bevolking veel onrust is over de gevolgen voor de gezondheid door de straling van de masten.

Een woordvoerder van MoNet, het samenwerkingsverband van mobiele telefoonaanbieders bevestigde woensdag een bericht hierover in Trouw.

Volgens de zegsman laten de onderzoeksresultaten zien dat de straling van de zendmasten niet groter is dan 20 watt. ‘Ongeveer zoveel als een gloeilamp aan het plafond. De technologie is gelijk aan die van radio en tv-antennes, maar dan veel zwakker. Het is vooral de angst voor het onbekende.’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) riep haar leden begin dit jaar via de website op zich te melden wanneer zij onrust signaleerden onder de bevolking over de plaatsing van UMTS-masten.

‘Tussen de 25 en 30 gemeenten klopten bij ons aan’, aldus een woordvoerster. ‘De problemen hebben we bij de ministeries van VROM en Economische Zaken aangekaart. Wij zien graag dat er een boodschap komt vanuit het Rijk, zodat er betere voorlichting komt.’

De woordvoerder van MoNet geeft aan dat sommige gemeenten willen wachten op de resultaten van een Zwitsers onderzoek naar de eventuele gevaren van straling, die in januari worden verwacht. ‘Anderen willen bewezen zien dat straling niet ongezond is. Dat is in de wetenschap, die gericht is op waarschijnlijkheden, onmogelijk. De gemeenten laten zich meesleuren door de emoties van de inwoners.’

Haarlemmermeer is een van de gemeenten die begin dit jaar weigerde KPN Mobile een vergunning te geven voor de bouw van een UMTS-mast in een woonwijk in Nieuw-Vennep. Het besluit van de gemeente is in strijd met het landelijk beleid. Het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer vinden de risico's van UMTS-straling niet zo groot dat ze de plaatsing van masten willen verbieden.

In het Zeeuwse Terneuzen protesteerden bewoners maandag en dinsdag tegen de plaatsing van een antenne op hun flat. Met auto's blokkeerden bewoners de straat zodat medewerkers van Vodafone niet bij het gebouw konden komen. Dinsdagmiddag kwamen de bewoners, Vodafone, de gemeente en de woningstichting Clavis, eigenaar van de flat, overeen dat er een gesprek tussen de partijen komt. Wanneer dat is, is nog onduidelijk.
Bron: ANP