Steeds meer gevangenen Guantánamo weigeren eten

Vr 30 December 2005 11:27 | Frank | 2709 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - Zesenveertig gedetineerden op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay hebben zich aangesloten bij de hongerstaking. Volgens de Amerikaanse legerwoordvoerder Jeremy Martin, die dit donderdag bekendmaakte, zijn nu in totaal 84 verdachten van terrorisme op Guantánamo Bay in hongerstaking.

Het protest is gericht tegen de weigering van de Amerikaanse strijdkrachten om de omstandigheden op Guantánamo Bay in overeenstemming te brengen met de voorschriften in de Conventies van Genève.

Volgens hun advocaten zijn de gedetineerden bereid te sterven in hun strijd voor een menswaardige behandeling.

De eerste hongerstakers kwamen begin augustus in actie. Volgens de legerwoordvoerder krijgen 32 van hen dwangvoeding via een maagsonde door de neus. Het Amerikaanse leger spreekt van een hongerstaking als iemand negen maaltijden achtereen onaangeroerd laat.

Op Guantánamo Bay, een Amerikaanse basis op Cuba, worden volgens het Pentagon ongeveer vijfhonderd verdachten van terrorisme vastgehouden. De meesten zijn gevangengenomen tijdens de oorlog in Afghanistan die volgde op de aanslagen van 11 september 2001. De meeste gedetineerden zitten dus al bijna vier jaar vast. Slechts negen van hen weten waarvan ze precies worden verdacht.

Bron: volkskrant