Waarom staan er zoveel kantoorgebouwen leeg?

Za 22 September 2007 21:05 | Frank | 5351 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Er is veel te veel kantoorruimte in Nederland, en er komt alleen maar meer bij. En dat terwijl je in een stad als Amsterdam tien jaar wacht op een huurwoning of drie ton neer mag tellen voor een krap flatje. Waarom bouwen we wel kantoren en geen huizen?

Leegstaande kantoorgebouwenJansen & Janssen gaan op zoek naar de economische logica van de leegstand. Ze spreken met de belegger, de vastgoedprofessor, de projectontwikkelaar, de wethouder en alle mogelijke andere deskundigen. Hoe is het mogelijk dat er doorgebouwd wordt terwijl er tegelijkertijd zoveel kantoren leegstaan? Daar moet toch flink verlies geleden worden? En waarom zakken de huurprijzen van die kantoren eigenlijk niet? Zit daar een truc achter?

Welke rol speelt de overheid? Want gemeentes beconcurreren elkaar om het hardst om hippe, creatieve bedrijven binnen te halen, maar creëren daarmee zelf de overcapaciteit. Door grond bouwrijp te maken en uit te geven en de wegen en leidingen alvast aan te leggen wordt er vaak dubbel werk gedaan. Dat klinkt niet als een erg efficiënte besteding van belastinggeld. Zou daar niet iets aan te doen zijn?

Jansen & Janssen,tegenwoordig werkzaam voor de vpro, gaan op zoek naar de verantwoordelijke overheid. Wie ziet er op toe dat er niet al te veel kantoren gebouwd worden?

Bekijk hier de uitzending

Bron: vpro.nl