Hongerstaking voor 9-jarige patiënt belachelijk volgens CZ

Wo 4 Januari 2006 16:15 | Frank | 2884 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
De hongerstaking van een psycholoog voor een 9-jarige jongen met ADHD is 'belachelijk en ridicuul'. Dat stelt zorgverzekeraar CZ woensdag. Psycholoog Dirk-Jan van der Meer is woensdag sinds 2,5 week in hongerstaking. Hij wil dat CZ de behandeling van de jongen uit Vlissingen betaalt. De verzekeraar betaalt niet, omdat 'er geen behandelplan ligt en de nota's van de psycholoog onduidelijk zijn'. De Middelburgse rechtbank heeft de verzekeraar begin vorige maand in een kort geding in het gelijk gesteld.

De patiënt is volgens woordvoerder Dirk-Jan Westerwoudt van CZ niet gebaat bij een hongerstaking van de psycholoog. De zorgverzekeraar laat weten 'pijnlijk verrast' te zijn door de actie. "Het is volstrekt onverantwoord op deze manier bij een ander de druk op te voeren."

De reactie van de zorgverzekeraar geeft aan hoe tegen patiënten wordt aangekeken, vindt Van der Meer. "Als ze het hebben over hun eigen standpunt, hebben ze gelijk." Hij zegt door te gaan met zijn hongerstaking 'tot de moeder goede zorg heeft voor haar zoontje'. Hij weet woensdag niet hoe lang hij de hongerstaking zal volhouden. "Ik voel me nu nog helder en kom redelijk uit mijn woorden."

De psycholoog drinkt alleen water. Hij werkt momenteel vanuit huis en doet 'licht administratieve werkzaamheden'. Van der Meer overweegt een arts in te schakelen om zijn gezondheid in de gaten te houden, omdat hij de gedeelde zorg heeft voor zijn twee kinderen.

CZ liet vorige week weten niet te 'kunnen en mogen betalen voor iets wat niet goed is gespecificeerd'. "Er wordt gesuggereerd dat de jongen al 1,5 jaar in behandeling is, maar wij hebben nooit een behandelplan gezien. Bovendien zijn de nota's naar Nederlandse maatstaven behoorlijk hoog. Al gaat het ons niet om de hoogte van de nota, maar om de motivatie achter de rekeningen."

De jongen werd 1,5 jaar geleden patiënt bij Van der Meer. Hij was toen volgens de psycholoog ernstig getraumatiseerd. De behandeling van de jongen bestaat volgens Van der Meer uit medicatie, het voeren van gesprekken en het aanbrengen van structuur in zijn leven. De jongen werd behandeld in een Duitse kliniek. Momenteel is hij niet in behandeling. Van der Meer is vijf jaar geleden gepromoveerd op de behandeling van kinderen met ADHD.

CZ noemt de situatie van de jongen 'schrijnend genoeg'. De zorgverzekeraar ziet een oplossing voor de problematiek. "De Duitse kliniek waarin de jongen wordt behandeld, wordt niet erkend door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Als hij in Nederland zou worden behandeld in een erkende kliniek, dan vergoeden we waarschijnlijk wel."
Bron: nieuws.nl