'Harde teksten' over eenzaamheid ouderen

Di 24 Januari 2006 10:02 | Frank | 2722 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
AMSTERDAM - Het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft in de nacht van maandag op dinsdag 10.000 magneetstickers in de binnenstad van Amsterdam laten opplakken. Met leuzen als: 'Bezoek?! 1 keer per jaar is meer dan zat, ouwe!' wil de stichting het welzijn van ouderen en in het bijzonder hun eenzaamheid onder de aandacht brengen.

ANP
Foto: ANP

Directe aanleiding is de nieuwe welzijnswet WMO, waarin ouderen zelf verantwoordelijk worden gemaakt voor hun zorg. „Die moeten ze zelf gaan regelen. Ouderen moeten eerst aan vrienden, buren of familie vragen om hulp en kunnen pas bij de gemeente aankloppen als dat echt niet lukt”, licht NFO-woordvoerster E. van Wageningen toe. De nieuwe wet komt deze week in de Tweede Kamer aan de orde.

„Met deze stickers vragen wij of mensen daartoe bereid zijn en willen we duidelijk maken dat de overheid de verantwoordelijkheid voor het welzijn van ouderen veel meer bij ons legt.” Studenten van de hogeschool Inholland hebben de stickers aangebracht.


Eenzaam gevoel

Uit onderzoek is al eerder gebleken dat een groot deel van de 65-plussers in Nederland zich eenzaam voelt. Volgens prognoses zijn er in 2010 ongeveer 1,5 miljoen eenzame ouderen, van wie er meer dan 310.000 extreem eenzaam zijn. „Factoren die hierbij een rol spelen, hebben te maken met veiligheid, armoede, het beleid van de regering om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen en de individualisering van de maatschappij.”

Het fonds organiseert en financiert verscheidene activiteiten om ouderen in de samenleving een beter bestaan te geven. De groep is volgens haar moeilijk bereikbaar. „Je stuurt de mensen geen e-mail. Maar misschien kunnen kinderen en kleinkinderen wel de ouderen op de hoogte brengen van onze mogelijkheden.”

Bron: Telegraaf