Maatregelen in Siberië tegen vervuild rivierwater

Vr 25 November 2005 21:10 | Frank | 2341 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen
CHABAROVSK - Na China maakt ook het Russische deel van Siberië zich op voor een golf van ernstig verontreinigd water in de rivier Songhua, die in Rusland Amoer heet. Vorige week stroomde na een explosie in een Chinese fabriek honderd ton van de giftige en kankerverwekkende stof benzeen de rivier in. Het Kremlin heeft vrijdag noodmaatregelen genomen om de schade te beperken.

De speciale gezant van het Kremlin in het bedreigde gebied, Kamil Ischakov, heeft een noodcommissie op de zaak gezet. Die verzamelt door onder meer metingen zes keer per dag informatie over de vervuiling om de risico's voor de volksgezondheid te beperken. De bevolking wordt tweemaal daags op de hoogte gesteld van de situatie.

Russische media spreken van een enorme ecologische ramp. De vervuiling bedreigt miljoenen mensen in het stroomgebied van de Amoer. In veel steden is de inname van drinkwater stilgelegd. Onder de bevolking wordt gratis drinkwater in flessen uitgedeeld. Veel Russische parlementsleden winden zich op over de zaak en vinden dat China de schade moet vergoeden.

Milieudeskundigen waarschuwden vrijdag dat de benzeenvergiftiging nog jaren voor problemen kan zorgen. Het gif is volgens hen ook op de lange termijn gevaarlijk voor de mens, omdat het de voedselketen is binnengedrongen. De rivier, die onder meer de grote Chinese steden Harbin, Songyuan en Zhaoyuang van drinkwater voorziet, is over een lengte van 80 kilometer ernstig vervuild.

Volgens de experts slaat het benzeen neer in de rivierbodem, waar vissen ermee worden vergiftigd. Mensen die besmette vis eten, lopen het risico ernstig ziek te worden. Benzeen kan zich verbinden met DNA, en zo kanker veroorzaken. Tot overmaat van ramp dreigt de naderende vorst de biologische afbraak van het gif te vertragen.

Ondanks de risico's is op markten langs de Songhua nog dagenlang vis verkocht. De inwoners van de stad Wujiazhan, waar de golf vervuild water al langs is gekomen, zeiden vrijdag dat zij niet op de hoogte waren gesteld van de gevaren. De autoriteiten hebben de ontploffing en de rampzalige gevolgen zeker tien dagen stilgehouden.

Pas deze week werd actie ondernomen, omdat het gif de drinkwatervoorziening in de miljoenenstad Harbin bedreigde. De inname van drinkwater werd daar dinsdag stilgelegd. Inmiddels zijn verscheidene dorpen langs de Songhua, in het noordoosten van China, uit voorzorg ontruimd. De autoriteiten boden donderdag hun excuses aan. Ze waarschuwden iedereen bij de rivier uit de buurt te blijven en alert te zijn op mogelijke vergiftigingsverschijnselen.

Bron: ANP