Stemcomputers update!(video)

Do 12 Oktober 2006 23:49 | Frank | 2673 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

Vrijwel alle stemmachines (dus niet allemaal)krijgen een nieuwe chip en nieuwe software die niet opnieuw te programmeren is. Een speciale commissie,met daarin ook technici,gaat het hele stemproces onderzoeken.

Minister Nicolaï heeft dat de Kamer toegezegd.Een actiegroep 'Wij vertrouwen stemcomputers niet'  stelde vorige week dat de beveiliging van de meest gebruikte stemcomputer niet deugt.

Alle machines worden verzegeld met een uniek ijzeren zegel.Minister Nicolaï heeft verder de inlichtingendienst AIVD gevraagd om uit te zoeken of via radiosignalen inderdaad te achterhalen is wat iemand heeft gestemd,zoals de actiegroep claimt.

Overigens is 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' niet gerustgesteld door de voorgestelde maatregelen van Nicolaï. Gisteren liet het via een persbericht weten dat de 'kamerantwoorden over de stemcomputer ontoereikend' zijn. Naar zijn idee worden de beveiligingsproblemen niet erkend door de Tweede Kamer, waar de minister enkel lange-termijnoplossingen aandraagt. Daarnaast worden sommige kwesties onaangeroerd gelaten, waaronder de kwetsbaarheid van de stemcomputers via radiogolven. In een ander persbericht, dat de actiegroep vanavond heeft gepubliceerd, wordt gemeld dat men met de huidige informatie geen aanleiding ziet om een kortgeding tegen de staat niet door te zetten. Het vervangen van EPROMS door PROM-chips is volgens de actiegroep namelijk niet relevant voor het voorkomen van de aanval waarbij juist de chip met de programmacode wordt vervangen.

Ondertussen heeft Duitsland, waar dezelfde soort stemmachines worden gebruikt, eveneens actie ondernomen om de gaten dicht te timmeren. De Physikalisch-Technische Bundesanstalt, een kennisorganisatie vergelijkbaar met het Nederlandse TNO, wist te vertellen dat het afluisteren van de stem van de gebruiker door middel van radiostraling al sinds de jaren negentig mogelijk is. Nedap, het bedrijf achter de stemmachines, heeft onder dwang van de Duitse overheid dit probleem opgelost bij de modellen die aan Duitsland geleverd worden. 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' heeft geen reden gevonden om aan te nemen dat ook de Nederlandse modellen deze fix hebben meegekregen.

In het persbericht van vandaag laat de actiegroep ook weten dat het nog graag de andere stemcomputer die in Nederland wordt gebruikt wil onderwerpen aan een uitgebreid onderzoek. Deze stemcomputer, de SDU Newvote, wordt in 26 gemeenten gebruikt, waaronder de gemeente Amsterdam. Deze computer maakt gebruik van een draadloze netwerkverbinding voor het tellen van de stemmen. De actiegroep stelt dat de huidige maatregelen er vooral op lijken te zijn gericht om te voorkomen dat een SDU Newvote in het bezit van de actiegroep komt: 'Kennelijk heeft het ministerie een voorgevoel wat onze bevindingen zouden zijn', zo wordt in het persbericht gemeld. Op welke concrete maatregelen 'Wij vertrouwen stemcomputers niet' doelt, is echter onduidelijk. Hoewel de actiegroep deze stemcomputer nog niet heeft onderzocht, heeft de minister wel laten weten dat de stemcomputers niet kwetsbaar zijn voor netwerkaanvallen.

Bron: Teletekst / Tweakers / W.V.S-C.N.