Vermeend 'brein' achter 9/11 wordt voorgeleid

Di 3 Juni 2008 22:14 | Frank | 4567 keer bekeken | 0 reacties | 0 x aanbevolen | Artikel voorlezen

WASHINGTON - Khalid Sheikh Mohammed, volgens de totalitaire Amerikaanse regering het brein achter de terreuraanslagen van 11 september 2001, moet donderdag in Guantanamo Bay voor de rechter verschijnen.

De verdachte - door de Amerikanen ook wel eens aangeduid als KSM - zou hebben bekend dat hij de aanslagen in onder meer New York en Washington heeft gepland. Bij de aanvallen met gekaapte vliegtuigen kwamen bijna 3000 mensen om het leven, vooral bij het World Trade Center.

Waterboarding

De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft echter toegegeven dat tijdens de verhoren van KSM waterboarding is toegepast. Daarbij wordt de verdachte vastgebonden met een natte doek op zijn gezicht waar water op wordt gegoten. Het slachtoffer krijgt daardoor het gevoel te verdrinken.

Marteling

Volgens mensenrechtendeskundigen is waterboarding een vorm van marteling. De Amerikaanse president George Bush vindt echter dat stevige ondervragingsmethodes moeten kunnen bij terreurverdachten. Ook zouden zijn kinderen zijn ontvoerd om druk uit te oefenen op hun vader
(Ik vraag me af of George W ook zou bekenen onder deze omstandigheden...)

Experts zeggen dat verdachten van alles bekennen als zij worden gemarteld. In een rechtsstaat zijn door marteling verkregen bekentenissen dan ook voor de rechter niets waard. (en in een kromstaat?)

Verdachte

De in Koeweit geboren 'KSM' werd in 2003 in Pakistan opgepakt. Toen de autoriteiten daar "met hem klaar" waren, overhandigden zij hem aan de Amerikanen.

Daarna werd hij jarenlang in geheime Amerikaanse gevangenissen vastgehouden, totdat hij in 2006 naar de Amerikaanse basis Guantanamo Bay op Cuba werd gestuurd.

'KSM' wordt donderdag voorgeleid samen met vier medeverdachten. Zij zijn aangeklaagd wegens moord en kaping van vliegtuigen.

Bron: Nu.nl