Bush geeft bestaan geheime CIA-gevangenissen toe

Wo 6 September 2006 20:47 | Frank | 3526 keer bekeken | 1 reactie | 0 x aanbevolen
WASHINGTON - Ongeveer tien vermeende topterroristen die vastzitten in geheime gevangenissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, komen in handen van het ministerie van Defensie. Zij genieten voortaan bescherming onder de Conventies van Genève over de behandeling van krijgsgevangenen.


Dat maakt president George Bush woensdag bekend, zo berichtte de Amerikaanse zender ABC woensdag op gezag van een niet met naam genoemde regeringsbron. Onder de gedetineerden zouden Khalid Sheikh Mohammed, het vermeende brein achter de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, en de hoge al-Qaeda-leider Ramzi Binalshibh zijn.

Het dagblad The Washington Post maakte vorig jaar voor het eerst melding van het bestaan van geheime CIA-gevangenissen. De onthulling leidde tot een storm van internationale kritiek op de VS. Washington heeft het bestaan ervan echter nooit officieel erkend.
Bron: Telegraaf

Reacties

  Nederland levert terreurverdachte uit aan VS

  Wo 6 September 2006 20:49 | Frank |

  Nederland mag terreurverdachte Wesam al D. uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Hoge Raad besloten.

  Aanslagen
  De voormalige kapper uit Amersfoort zou betrokken zijn bij aanslagen op Amerikaanse konvooien in Irak. Dat is te zien op een videoband die hij in 2003 maakte van een reis naar Fallujah. De band laat zien hoe hij 's nachts met verzetsstrijders in Irak bommen inspecteert.

  Weinig respect
  Volgens advocaat Koppe getuigt de uitlevering van weinig respect voor de Nederlandse rechter. Het Openbaar Ministerie was zelf namelijk ook al een strafzaak tegen de man begonnen.


  BRON: RTL nieuws